Metastatik prostat kanserinde kemoterapi öncesi psa ikileme zamanının dosetaksel tedavisi yanıtına ve sağkalıma etkisi
Effect of psa double time before chemotherapy on docetaxel treatment response and survival in metastatic prostate cancer
- Tez No: 733072
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIF YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: docetaxel, prostate cancer, PSA doubling time, PSA velocity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Hormona refrakter metastatik prostat kanserinde kemoterapiye her hasta farklı sürelerde yanıt göstermekte, kimi hastalar 9 ay yanıt gösterirken kimi hastalar 36 ay süre ile yanıt vermektedir. Kemoterapi yanıtını öngörmede kullanılabilecek, tüm dünyada kabul görmüş, kesin bir parametre bulunmamaktadır. Az sayıdaki klinik çalışmalarda kemoterapi öncesi PSA ikileme zamanını tedaviye yanıt ve sağkalım ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada metastatik hormona dirençli prostat kanseri tedavisinde en yaygın kullanılan ajan olan dosetaksel tedavisine yanıtı öngörmek için PSA ikileme zamanının kullanılabilir bir veri olup olmadığını ve bunun sağkalım ile ilişkisini bulmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde hormona refrakter, metastatik prostat kanseri tanısı konarak dosetaksel kemoterapisi alan 70 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların kemoterapi öncesindeki PSA değerleri baz alınarak PSA ikileme zamanları ve PSA velositeleri hesaplandı. En az 3 kür dosetaksel tedavisi aldıktan sonra tedaviye verilen yanıt ve sağkalımları incelendi. Bu verilerin hangi prognostik faktörler tarafından etkilendiği araştırıldı. Bulgular: Hastaların sağkalımı üzerinde istatistiksel anlamlı etkisi saptanan tek faktör PSA yanıtının %50'nin altında veya üzerinde olması olarak görüldü. PSA-İZ'nın 45 ve 70 gün değerlerine göre incelenmesiyle her iki grupta da ikileme zamanının kısa olmasının sağkalıma katkısı olduğu görülmekle birlikte bu veri istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. PSA ikileme zamanını etkileyen faktörlere bakıldığında istatistiksel anlamlı tek faktör hastanın tanı anındaki klinik evresi olarak görüldü. Klinik evre arttıkça PSA ikileme zamanının düştüğü görüldü. Sonuç: Dosetaksel tedavisi öncesinde prognoz tayini açısından PSA-İZ 45 veya 70 günlük cut-off değeri ile istatistiksel anlamlı fark yaratmamıştır. Hastaların prognoz tayini için en önemli faktörler tanı anındaki klinik evreleri ve kemoterapiye verdikleri PSA yanıtıdır. Çalışmamızdaki hasta sayısı istatistiksel değerini kısıtlayan en önemli faktördür.
Özet (Çeviri)
Objective: In hormone-refractory metastatic prostate cancer, each patient responds to chemotherapy at different times, some patients respond for 9 months, while some patients respond for 36 months. There is no globally accepted, definitive parameter that can be used to predict chemotherapy response. In a small number of clinical studies, it has been reported that PSA doubling time before chemotherapy is associated with response to treatment and survival. In this study, we aimed to find out whether PSA doubling time is a usable data to predict the response to docetaxel treatment, which is the most commonly used agent in the treatment of metastatic hormone-resistant prostate cancer, and its relationship with survival. Materials and Methods: Seventy patients who were diagnosed with hormone-refractory, metastatic prostate cancer in our clinic and received docetaxel chemotherapy were retrospectively analyzed. PSA doubling times and PSA velocities were calculated based on the PSA values of the patients before chemotherapy. After receiving at least 3 courses of docetaxel treatment, response to treatment and survival were evaluated. It was investigated which prognostic factors affected these data. Results: The only factor with a statistically significant effect on the survival of the patients was seen as PSA response below or above 50%. When the PSA-IZ was analyzed according to the values of 45 and 70 days, it was observed that the short doubling time in both groups contributed to survival, but this data was not statistically significant. Considering the factors affecting PSA doubling time, the only statistically significant factor was the clinical stage of the patient at the time of diagnosis. It was observed that the PSA doubling time decreased as the clinical stage increased. Conclusion: PSA-IZ did not make a statistically significant difference with the 45 or 70-day cut-off value in terms of prognosis before docetaxel treatment. The most important factors for determining the prognosis of patients are their clinical stages at the time of diagnosis and their PSA response to chemotherapy. The number of patients in our study is the most important factor limiting its statistical value.