Servikal dar kanalı olup anterior korpektomi ve füzyon uygulanan hastalarla, posterior dekompresyon ve pediküler füzyon uygulanan hastlarda servikal balans ve global sagittal balans parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of the cervical balance and global sagittal balance parameters in patients with cervical narrow canal and who was applied with anterior corpectomy and fusion
  1. Tez No: 733976
  2. Yazar: MEHMET CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL İŞTEMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal spondilotik myelopati, servikal balans, global balans, posterior dekompresyon, posterior pediküler stabilizasyon, anterior korpektomi, anterior füzyon
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Giriş ve Amaç: Literatürde son yıllarda üzerinde çok fazla durulan konulardan biri de omurganın sagittal balansıdır. Servikal bölgede uygulanan cerrahi tekniklerin sagittal balans üzerindeki rolü ile buradaki değişikliklerin alt omurgaya yansımaları literatürde çok fazla tartışılan ve araştırılan konular değildir. Servikal Spondilotik Myelopati (SSMP) hastalarında anterior veya posterior cerrahi yaklaşım yöntemi konusunda net bir görüş birliği yoktur. Biz bu çalışmamızda, SSMP hastalarında anterior korpektomi ve anterior füzyon uygulanan hastalarla (anterior grup), posterior dekompresyon ve posterior servikal pediküler füzyon uygulanan hastalarda (posterior grup); servikal balans ve global sagittal balans parametrelerinin karşılaştırılmasını analiz etmeyi amaçladık. Literatüre baktığımızda mevcut çalışmamıza benzer bir çalışma bulunmamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 01/12/2017-01/12/2020 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Servikal Spondilotik Myelopati nedeniyle opere edilen; anterior grupta 50 hasta ile posterior grupta 40 hasta olmak üzere retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hasta dosyalarından demografik bilgiler ve radyolojik veriler elde edildi. Çalışmaya servikal spondiloz nedeniyle servikal stenozu ve myelopatik bulguları olan hastalar dahil edildi. Herhangi bir başka sebepten dolayı omurga cerrahisi geçirmiş olan olgular çalışmaya dahil edilmedi. Radyolojik ölçümler; operasyondan önce çekilmiş tüm omurga lateral grafisi ile cerrahi sonrası en az altı aylık süre sonunda çekilmiş tüm omurga lateral grafisi üzerinde yapılmıştır. Servikal bölge için C2-C7 lordoz açısı, C2-C7 SVA, servikal tilt ve T1 slope açısı kullanıldı. Torakal bölge için torakal kifoz açısı, lomber bölge için lomber lordoz açısı kullanıldı. Pelvis için pelvik tilt ve sakral slope açısı kullanıldı. Global balans parametresi olarak ODHA açısı kullanıldı. Açı ölçümü için cobb açı ölçüm metodu, C2-C7 SVA için milimetre(mm) uzunluk birimi olarak kullanıldı. Bulgular: Anterior grupta çalışmaya dahil edilen olguların yaş ortalaması 58.84±10.65 olarak gözlemlenmiştir. Çalışmaya alınan hastaların 35'i erkek, 15'i ise kadındı. Yapılan analize göre: C2-C7lordoz açısındaki değişim ODHA açısı, servikal tilt, lomber lordoz ve torakal kifoz ile korelasyon göstermektedir. Bu korelasyon servikal tilt, lomber lordoz ve torakal kifoz ile aynı yönlü; ODHA açısı ile ters yönlüdür. C2-C7 SVA'daki değişim torakal kifoz ve lomber lordoz ile korelasyon göstermektedir ve bu korelasyon ters yönlüdür. Servikal tilt açısındaki değişim lomber lordoz ve sakral slope ile korelasyon göstermektedir ve bu korelasyon lomber lorodoz ile aynı yönlü olup sakral slope ile ters yönlüdür. Posterior grupta çalışmaya dahil edilen olguların yaş ortalaması 62.65±7.30 olarak gözlemlenmiştir. Çalışmaya alınan hastaların 27'si erkek, 13'ü ise kadındı. Yapılan analize göre: C2-C7 lordoz açısındaki değişim C2-C7 SVA, ODHA açısı ve servikal tilt ile korelasyon göstermektedir. Bu korelasyon C2-C7 SVA ve ODHA açısı ile ters yönlü; servikal tilt ile aynı yönlüdür. C2-C7 SVA'daki değişim servikal tilt ile korelasyon göstermektedir ve bu korelasyon ters yönlüdür. Servikal tilt açısındaki değişim ile lomber lordoz açısı korelasyon göstermektedir ve bu korelasyon aynı yönlüdür. Her iki grupta da ODHA dışında incelenen tüm parametrelerde pre op değerlere göre post op değerlerde anlamlı değişiklikler olmuştur. ODHA değeri posterior grupta anlamlı biçimde değişmekle beraber anterior grupta düşse de istatistiki olarak anlamlı değildir. Sonuç: Servikal anterior korpektomi ve anterior füzyon yapılmış hastalar ile posterior dekompresyon ve pediküler stabilizasyon yapılmış hastaların servikal balans ve global balans parametrelerinin analizi, şimdiki literatür bilgimiz ışığında yapılmış olan ilk çalışma özelliğini taşımaktadır. Çalışmamızda yapılan her iki cerrahi sonrası servikal bölgenin lordozuna katkı sağlanmış olup buna bağlı servikal balans parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler meydana gelmiştir. Bu değişim her iki grupta da alt vertebraların dizilimini etkilemektedir, posteriorda global balans ve pelvik parametreler daha fazla etkilenirken; anteriorda torakal kifoz ve lomber lordoz daha fazla etkilenmektedir. Lomber vertebra cerrahilerinde global sagital balansı önemsediğimiz gibi, servikal bölge cerrahi girişimlerinde de omurganın global olarak analiz edilmesi gerektiğini unutmamalıyız
Özet (Çeviri)
Introduction: The sagittal balance of the spine is among the most popular subjects in the neurosurgical literature. However, the role of the cervical spine surgeries in the sagittal balance and in the alignment of the lower spinal segments is not well studied or discussed. There is no current consensus regarding which approach, anterior or posterior, is the most suitable for the treatment of cases with cervical spondylotic myelopathy (CSM). In this study we aim to compare the technique of anterior corpectomy and anterior fusion (anterior group) to the technique of posterior decompression and posterior cervical transpedicular fusion (posterior group) in means of cervical spine and global sagittal balance. To the best of our knowledge, there is no such comparison in the literature. Methods: In this study we retrospectively evaluated the patients who were operated due to CSM in the Department of Neurosurgery, Adana City Education and Research Hospital, University of Health Sciences between Dec. 01, 2017, and Dec. 01, 2020. The demographic and radiological data were extracted from the patients' files. While the patients having myelopathy symptoms due to cervical spondylosis with cervical canal stenosis included to the study, the patients with a history of previous spinal surgery were excluded. The radiological measurements were based on standard full-spine lateral radiographs taken preoperatively and in postoperative sixth month. For the cervical region the C2-C7 cervical lordosis angles, C2-C7 Sagittal Vertical Axis (SVA), cervical tilt angle and T1 slope; for the thoracic spine, the thoracic kyphosis angle; for the lumbar region the lumbar lordotic angel were measured. For the pelvic region the pelvic tilt and sacral slope were measured. Odontoid-hip axis angle (ODHA) was used as the global balance parameter. Cobb method of measuring was employed for the angle measurements and millimeter (mm) was the preferred unit of length. Results: In the anterior group there were 50 patients and in the posterior group there were 40 patients with the average age of 58.84±10.65 and 62.65±7.30, respectively. In the anterior group there were 35 men and 15 women. The analysis in this group revealed that the change in the C2-C7 cervical lordosis angle was positively correlated with the cervical tilt, lumbar lordosis and thoracic kyphosis; and negatively correlated with the ODHA. C2-C7 SVA changes were negatively correlated with the thoracic kyphosis and lumbar lordosis. The changes in the cervical tilt angle were positively correlated with lumbar lordosis where it was negatively correlated with the sacral slope. In the posterior group there were 27 men and 13 woman. The analysis of the radiological measurements showed that the change in the C2-C7 cervical lordosis angle was positively correlated with the cervical tilt; and negatively correlated with the ODHA and C2-C7 SVA. C2-C7 SVA changes were negatively correlated with the cervical tilt. The changes in the cervical tilt angle were positively correlated with lumbar lordosis.