'مفهوم الاعتصام في تفاسير الدّراية والإشارة دراسة تحليلية مقارنة
Dirayet tefsirlerinde ve işari tefsirlerde 'İ'tisam' kavramının mukayeseli analitik incelemesi'
- Tez No: 735169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Interpretation, Iytisam: (Adherence), Interpretation of Opinion, Indicative Interpretation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma“iğtisam”kelimesinin İşarî ve dirayet tefsirlerindeki karşılaştırmalı tefsirini ele almaktadır. Yine bu araştırma alimlerin bu kelime hakkındaki görüşlerini ele almaktadır. Yine bu araştırma tefsirler arasındaki karşılaştırma esaslarını ele aldığı gibi araştırma konularıyla alakalı bu araştırmanın gerektirdiği şartlara da yer vermektedir. Araştırmacı bu meseleyi açıklamak için meseleyi bölümlerine göre ayırarak alimler yanında önemli tefsirlere işaret etti. Araştırmacı işarî tefsirlerde ve dirayet tefsirlerinde“iğtisam”kelimesini izah etmektir. Bu nedenle araştırmacı tümevarım ve tümdengelim metodunu kullanarak ilgili ayetleri bir araya topladı ve aralarında bir mukayese yaptı. Anahtar kelimler: Tefsir, İğtisam, Dirayet Tefsirleri, İşarî Tefsirleri.
Özet (Çeviri)
This research deals with the interpretation (Tefsir) of the word (IYTISAM: adherence) in a comparative between two kinds of interpretation of Quran: interpretation of opinion and indicative interpretation and reviewing the sayings of the scholars in clarifying the meaning of Iytisam in the two interpretations. In order to clarify the meaning of the word IYTISAM in the indicative interpretation and interpretation of of opinion the researcher collected all the verses related to the meaning of this word in all the interpretators and compared them following the inductive-analytical approach.