Gebelere verilen yenidoğan bakımı ile ilgili eğitimin geleneksel tutum ve uygulamalara etkisi
The effect of training on newborn care given to pregnants on traditional attitudes and practices
  1. Tez No: 735528
  2. Yazar: HASRET YAĞMUR SEVİNÇ AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN ŞEN CELASİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Uygulamalar, Yenidoğan Bakımı, Geleneksel Tutum, Çocuk Sağlığı Hemşireliği, Traditional Practices, Newborn Care, Traditional Attitude, Child Health Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Gebelere verilen yenidoğan bakımı ile ilgili eğitimin geleneksel tutum ve uygulamalara etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bir Aile Sağlığı Merkezinde iki aşamalı olarak yürütülen araştırmanın metodolojik aşaması 533 anne ile, ikinci aşaması 74 anne ile gerçekleştirildi. Veriler Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Annelerin Bebek Bakımına İlişkin Geleneksel Uygulama Tutumları Ölçeği [GUTÖ] ve Anne Sağlığı ve Bebek Bakımında Fonksiyonel Olmayan İnanç ve Uygulamalar Ölçeği [ASBB-FOİU Ölçeği]-Bebek Bakımına İlişkin Fonksiyonel Olmayan Uygulamalar Boyutu ile toplandı. Eğitim grubuna yenidoğan bakımı ile ilgili konularda aile sağlığı merkezinde eğitim verildi. Eğitim ve Kontrol grubu ön test son test GUTÖ ve ASBB-FOİU Ölçeği -Bebek Bakımına İlişkin Fonksiyonel Olmayan Uygulamalar Boyutu değerlendirildi. Bulgular: Araştırmanın ilk aşamasında, geçerlilik ve güvenilirlik analizleri sonuçlarına göre GUTÖ'nün psikometrik özelliklerine ilişkin elde edilen kanıtların güçlü olduğu sonucuna ulaşıldı. Geçerlilik ve güvenilirlik analizleri sonuçlarına göre GUTÖ'nün yedi alt boyut ve 23 maddeden oluştuğu saptandı. İkinci aşamada GUTÖ ve ASBB-FOİU Ölçeği-Bebek Bakımına İlişkin Fonksiyonel Olmayan Uygulamalar Boyutu toplam puan ortalamalarında grup içi ve gruplar arası değişimin eğitim sonrası anlamlı olduğu sonucuna ulaşıldı. Sonuçlar: Metodolojik aşamada GUTÖ'nün annelerin bebek bakımına ilişkin geleneksel uygulama tutumlarını belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlendi. Araştırma sonucunda verilen eğitim sonrasında annelerin bebek bakımına ilişkin doğru bilgi ve inanç gösterdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to determine the effect of the education about newborn care given to pregnant women on traditional attitudes and practices. Material and Methods: The methodological phase of the study, which was carried out in two phases in a Family Health Center, was carried out with 533 mothers, and the second phase with 74 mothers. The data were collected using the Socio-demographic Information Form, the Mothers' Traditional Practice Attitudes towards Infant Care Scale [TPAS], and the Maternal Health and Infant Care Dysfunctional Beliefs and Practices Scale [SNBA-MHCC] - The Dysfunctional Practices for Infant Care Dimension. The training group was given training in the family health center on issues related to newborn care. Education and control group pre-test post-test TPAS and SNBA-MHCC-Dysfunctional Practices for Infant Care were evaluated. Results: In the first phase of the study, it was concluded that the evidence obtained regarding the psychometric properties of TPAS was strong, according to the results of the validity and reliability analyzes. According to the results of the validity and reliability analyzes, it was determined that TPAS consisted of seven sub-dimensions and 23 items. In the second stage, it was concluded that the change within and between groups in the total score averages of the TPAS and SNBA-MHCC-Dysfunctional Practices Related to Infant Care was significant after the training. Conclusions: At the methodological stage, it was determined that TPAS is a valid and reliable scale for determining mothers' traditional practice attitudes towards infant care. As a result of the research, it was determined that the mothers showed correct knowledge and belief about baby care after the training given.