COVID-19 pandemisinin tromboz kaynaklı hastalıklar (pulmoner emboli, iskemik inme, miyokard enfarktüsü ve derin ven trombozu) ile ilişkisi
The relationship of the COVID-19 pandemic with thrombosis caused diseases (pulmonary embolism, ischemic stroke, myocardial infarction, deep vein thrombosis)
  1. Tez No: 735769
  2. Yazar: TUĞÇE AÇIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ZENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Venöz tromboembolizm, Acil Servis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
2019 sonlarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni bir koronavirüs türü COVID-19 pandemisine yol açmıştır. Milyonlarca insan enfekte olmuş bununla beraber çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkmıştır. Ağır solunum yetmezlikleri dışında hayatı tehdit eden bir diğer önemli komplikasyon ise venöz tromboembolik olaylardır. Bununla ilgili çeşitli literatür çalışmaları vardır. Bu çalışma ile pandemi öncesi ve sonrası birer yıllık dönemlerde acil tıp kliniğimize başvuran hastaların derin ven trombozu, pulmoner tromboemboli, akut koroner sendrom ve iskemik inme başlıkları altında tromboembolik olaya sahip olanları incelenmiş olup her iki dönem arasındaki istatistiksel farklara bakılmıştır. Pandemi öncesi ve sonrası birer yıllık dönemde Gaziantep Üniversitesi Acil Tıp Kliğimize başvuran hastaların yaş, cinsiyet, tromboemboli tanısı, laboratuvar ve radyolojik verileri, konsültasyon notları retrospektif olarak incelenmiştir. Veriler toplanarak SPSS 22.0 ve MedCalc programı ile istatistiksel analizleri yapılmıştır. Çalışma dahil edilme kriterlerini karşılayan pandemi öncesi 853, pandemi sonrası 880 olmak üzere toplam 1733 hasta ile gerçekleştirilmiştir. COVID sonrası dönemde tromboembolik olayların arttığı ve her bir tromboembolik başlık altında toplanan hastaların başvurusunun istatistiksel olarak arttığı saptanmıştır. Bu çalışma COVID pandemisiyle beraber tromboembolik olaylarda artış olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular klinisyenlerin bu konuda daha dikkatli olmalarını sağlayıp, tedavi protokollerini düzenlemelerine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
A new type of coronavirus that emerged in Wuhan, China in late 2019 has led to the COVID-19 pandemic. Millions of people have been infected, but various complications have arisen. Apart from severe respiratory failure, another important life-threatening complication is venous thromboembolic events. There are various literature studies related to this. In this study, those who had thromboembolic events under the headings of deep vein thrombosis, pulmonary thromboembolism, acute coronary syndrome and cerebrovascular disease of the patients who applied to our emergency medicine clinic in the one-year periods before and after the pandemic were examined and the statistical differences between the two periods were examined. Age, gender, diagnosis of thromboembolism, laboratory and radiological data, consultation notes of patients who applied to Gaziantep University Emergency Medicine Clinic in the one-year period before and after the pandemic were retrospectively analyzed. Data were collected and statistical analyzes were made with SPSS 22.0 and MedCalc program. The study was conducted with a total of 1733 patients, 853 of whom met the inclusion criteria before the pandemic and 880 after the pandemic. It was determined that thromboembolic events increased in the post-COVID period and the number of patients admitted under each thromboembolic heading increased statistically. This study shows an increase in thromboembolic events with the COVID pandemic. The findings obtained may help clinicians be more careful about this issue and contribute to the regulation of treatment protocols. KEYWORDS: COVID-19; Venous thromboembolism; Emergency Medicine