Deneysel testis iskemi reperfüzyon hasarında lidokainin etkisi
  1. Tez No: 736426
  2. Yazar: JÜLİDE KARADAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN APAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi-reperfüzyon, testis, lidokain, periferik sinir bloğu
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Periferik sinir bloğunun iskemik doku üzerine etkileri bilinmemektedir. Çalışmamızda testis iskemi-reperfüzyon modelinde sistemik lidokain ve lidokain ile yapılan bloğun etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra Wistar albino cinsi 32 erkek rat dört gruba ayrıldı. Grup 1'e (n=8) sham cerrahi uygulandı. Grup 2'de (n=8) 2 saat testis torsiyonu ve 4 saat reperfüzyon periyodu uygulandı. Grup 3'te (n=8) reperfüzyondan 30 dk önce 5 mg/kg iv lidokain uygulandı. Grup 4'te (n=8) ise reperfüzyondan 30 dk önce 0.1 ml %1 lidokain ile genitofemoral blok uygulandı. Kan örneğinde TNF-α, glutatyon, miyeloperoksidaz, inhibin, Ima ve testosteron, testis doku örneğinde TNF-α, glutatyon, caspase 3 ve testosteron düzeyi ölçüldü. Histopatolojik değerlendirme yapıldı. Bulgular: Gruplar arasında kan değerleri açısından belirgin bir fark bulunmadı. Testosteron doku düzeyi Grup 4'te anlamlı yüksek, TNF-α ise istatistiksel düzeyde olmamakla birlikte azalma gösterdi. Caspase 3 düzeyleri Grup 3 ve 4'te sham opere edilen gruba yakın bulundu. Histopatolojik değerlendirme açısından gruplar arasında belirgin bir fark saptanmadı. Tartışma ve Sonuç: Lidokain ile yapılan periferik sinir bloğunun testis iskemireperfüzyon modelinde etkili olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The effect of lidocaine in experimental testicular ischemia-reperfusion injury Aim: The effects of peripheral nerve block on ischemic tissue are unknown. In our study, we aimed to investigate the effect of block with lidocaine and systemic administration in the testicular ischemia-reperfusion model. Materials and methods: After obtaining ethics committee approval, 32 Wistar albino male rats were divided into four groups. Group 1 (n=8) underwent sham surgery. Group 2 (n=8) underwent testicular torsion for two hours and a reperfusion period of 4 hours. In Group 3 (n=8), 5 mg/kg iv lidocaine was administered 30 minutes before reperfusion. In group 4 (n=8), genitofemoral block was applied with 0.1 mL of 1% lidocaine 30 minutes before reperfusion. TNF-α, glutathione, myeloperoxidase, inhibin. Ima and testosterone levels were measure in blood sample, and TNF-α, glutathione, caspase 3 and testosterone levels were measures in testicular tissue sample. Histopathological evaluation was performed. Results: There was no significant difference between the groups in terms of blood values. Testosterone tissue level was significantly higher in Group 4, while TNF-α decreased, although not at a statistical level. Caspase 3 levels were found close to the sham operated group in Group 3 and 4. There was no significant difference between the groups in terms of histopathological evaluation. Discussion and conclusion: It was concluded that peripheral nerve block with lidocaine may be effective in testicular ischemia-reperfusion model. Keywords : Ischemia-reperfusion, testis, lidocaine, peripheral nerve block.