İrfan Okan ve Mustafa Duymaz resimlerinde manzara betimlemelerinin temsili
Representation of landscape descriptions in the paintings of İrfan Okan and Mustafa Duymaz
- Tez No: 736878
- Danışmanlar: DOÇ. RUKEN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Doğa, Kent, Doğa-kültür ikiliği, Romantizm, Manzara resmi, Nature, City, Nature-culture duality, Romanticism, Landscape painting
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Manzara, geçmişten günümüze sanatta birçok akımın temel konularından biri olmuştur. Coğrafyanın, çevrenin ve kültürün, içinde bulunulan dönemin manzara resminde belirleyici faktörler olduğu söylenebilir. Bu nedenle çalışmada öncelikle, sanatta manzara kavramının değişen anlamının izi sürülecek, farklı dönemlerde farklı sanatçılar tarafından ortaya konulan manzara temsillerinin ardındaki ideolojik izlekler irdelenecektir. Daha sonra, günümüz sanatçılarından İrfan Okan ve Mustafa Duymaz'ın resimlerindeki manzara betimlemeleri karşılaştırmalı olarak incelenecektir. İrfan Okan'ın resimleri 'romantik manzara' kavramı içerisinde ele alınırken, Mustafa Duymaz'ın resimleri ise 'kültür manzarası' kavramı içerisinde incelenecektir. Bu inceleme içerisinde bu sanatçıların resimlerindeki manzara temsilleriyle ilintili olarak ''yabancılaşma'', ''nostalji'', ''bellek'', ''fragman'', "yüce''(sublime), ''içerisi-dışarısı'' gibi bazı kavramların izi sürülecektir. Çalışma eser-metin şeklinde hazırlanmış olup, çalışmanın son bölümü yine bu konu etrafında yapılmış resimlerdeki anlatıların çözümlenmesine ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
Landscape has been one of the main subjects of many movements in art from past to present. It can be said that geography, environment and culture are the determining factors in the landscape painting of the period we are in. For this reason, in this study, first of all, the changing meaning of the concept of landscape in art will be traced, and the ideological themes behind the landscape representations put forward by different artists in different periods will be examined. Later, the landscape descriptions in the paintings of contemporary artists İrfan Okan and Mustafa Duymaz will be examined comparatively. While İrfan Okan's paintings will be discussed within the concept of 'romantic landscape', Mustafa Duymaz's paintings will be examined within the concept of 'cultural landscape'. In this study, some concepts such as“alienation”,“nostalgia”,“memory”,“fragment”,“sublime”,“inside-outside”in relation to the landscape representations in the paintings of these artists will be examined. This study was prepared in the form of a art-text, and the last part of the study was devoted to the analysis of the narratives in the pictures made around this subject.