Farklı kaplama materyalleri ve modifiye atmosfer paketlemenin turp muhafazası üzerine etkileri
The effects of different coating materials and modified atmosphere packaging on radish storoge
- Tez No: 737922
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Semperfresh, Vinil, MAP, Kadirli turpu, Muhafaza, Koflaşma, Semperfresh, vinil, MAP, Kadirli radish, Storage, putridness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma Ç.Ü.Z.F. Bahçe Bitkileri Bölümünde Derim Sonrası Fizyoloji Laboratuvarında yapılmıştır. Yüksek lisans tez çalışmasında Kadirli turpu çeşidinin farklı yenebilir kaplama materyali ve MAP'ın muhafaza ve kalite üzerine etkileri üzerine çalışılmıştır. Kadirli turpu hasat edildikten sonra kontrol grubu, MAP ile ambalajlanarak, semperfresh300 ve semperfresh 500 ve vinil uygulaması olmak üzere 5 farklı uygulama yapılmıştır. Daha sonra 0 oC sıcaklıkta ve ortalama %95 oransal nem koşullarında soğuk hava deposunda 60 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Her analiz sonrası 20°C sıcaklıkta 5 gün raf ömrü koşullarında bekletilmiştir. Turplarda muhafaza ve raf ömrü süresince ağırlık kaybı (%), çürük sebze miktarı, kabuk rengi (hue açısı), solunum hızı (ml CO2 kg -1 h -1 ) , meyve eti sertliği (N), suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asit miktarı, pH, antioksidan kapasitesi, L-askorbik asit(C vitamini), koflaşma, MAP içi hava gibi fiziksel, kimyasal analizler yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda ise ağırlık kaybı, koflaşma miktarı, çürük sebze miktarı, solunum hızı, MAP içi hava zamanla artarken meyve eti sertliği, SÇKM, TEA miktarı, pH, antioksidan miktarı, L-askorbik asit(C vitamini) miktarları zamanla azalmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different edible coating materials and Modified Atmosphere Packaging (MAP) of Kadirli radish variety on preservation and qualitywere investigated. At the end of Kadirli radish harvest, the control group was packaged with MAP, and 5 different applications were made, control, semperfresh (300,500) and vinyl applications. Then, it was stored for 60 days in a cold storage at 0 °C and 95% relative humidity conditions. After each analysis, it was stored at 20°C for 5 days under shelf life conditions. During storage and shelf life Weight loss (%), rotten vegetables amount, skin color, respiration rate (ml CO2 kg -1 h -1), fruit firmness (N), water soluble solids amount, titratable acid amount in radishes, MAP,pH, antioxidant capacity, L-ascorbic acid (vitamin C), the amount of putridness such as Physical and chemical analyzes were made. As a result of this study, while the weight loss, the amount of putridness, the amount of rotten vegetables, the respiratory rate, the air in the MAP increased over time, the amount of fruit flesh firmness, SÇKM, TEA amount, PH, antioxidant amount, L-ascorbic acid (vitamin C) decreased over time.