Türkiye'de modernleşme sürecinde babalık rolünün yeniden üretimi
Reproduction of the fatherhood role in the modernization process in Turkey
- Tez No: 738202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile İçi Roller, Babalık, Çocukluk, Erkeklik, Modernleşme, Domestic Roles, Fatherhood, Childhood, Masculinity, Modernization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Türkiye'de modernleşme sürecinin aile kurumuna yansımaları sonucunda, ailenin yapısında ve işlevlerinde değişimler söz konusu olmuştur. Geniş aile yapısı, evliliklerin bireysel tercihlere göre yapıldığı ve yeni evli çiftin ayrı bir evde yaşam sürdüğü çekirdek aile yapısına dönüşmüştür. Sanayileşme, kentleşme ve kadınların işgücüne artan katılımları sonucunda aile içi roller de değişmeye başlamıştır. Geleneksellikten modernliğe geçerken annelik, babalık, çocukluk rolleri yeniden tanımlanmıştır. Babanın artık yalnızca evin geçimini sağlayan kişi değil çocuğun gelişiminde önemli yer tutan kişi olduğu vurgulanmaya başlanmıştır. Yeni babalar artık çocuğunun eğitimine, fiziksel bakımına katılan ve onunla daha fazla vakit geçiren kişidir. Baba katılımını ve ilgili babalığı etkileyen eğitim, yaş, ekonomik durum, çalışma saatleri, eş ile uyum, eşin desteği, hem kendinin hem eşinin cinsiyet rollerine ilişkin tutumu, çocuğun yaşı, babalığa yüklenen anlamlar, kendi babasıyla olan ilişkisi gibi pek çok etken bulunmaktadır. Bu çalışma literatür tarama yöntemiyle Türkiye'de modernleşme sürecinde aile kurumunun değişimini babalık odağında incelemeyi amaçlamaktadır. Öncelikle modernleşme, ailenin yapısal ve işlevsel dönüşümü, evlilikler ve eş seçiminin değişimi, çocukluk, hegemonik erkeklik ve karşısındaki farklı erkeklikler ele alınıp bu kavramların babalıkla ilişkisi üzerinde durulmuş; sonrasında yerli ve yabancı literatürde babalık üzerine yapılan çalışmaların bulguları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the reflections of the modernization process in Turkey on the family institution, there have been changes in the structure and functions of the family. The extended family structure has turned into a nuclear family structure where marriages are made according to individual preferences and the newly married couple lives in a separate house. As a result of industrialization, urbanization and increasing participation of women in the laborforce, domestic roles have also begun to change. The roles of motherhood, fatherhood and childhood have been redefined as we move from tradition to modernity. It has started to be emphasized that the father is not only the person who provides the livelihood of the house, but also the person who has an important place in the development of the child. New fathers are now those who participate in their child's education, physical care and spend more time with him. There are many factors that affect father participation and involved fatherhood, such as education, age, economic situation, working hours, compatibility with the spouse, the support of the spouse, the attitude of both himself and his spouse towards gender roles, the age of the child, the meanings attributed to fatherhood, and the relationship with his own father. This study aims to examine the change in the family institution in the modernization process in Turkey with the focus on paternity, with the literature review method. First of all, modernization, the structural and functional transformation of the family, the change in marriages and mate choice, childhood, hegemonic masculinity and different masculinities are discussed and the relationship of these concepts with paternity is emphasized; Afterwards, the findings of studies on paternity in domestic and foreign literature were evaluated.