Radikal prostatektomi sonrası görülen inkontinansın kırılganlık ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of incontinence after radicalprostatectomy on frailty and quality of life
  1. Tez No: 743272
  2. Yazar: AYŞENUR ATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONAY GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İnkontinans, Kırılganlık, Radikal Prostatektomi, Yaşam kalitesi, Incontinence, Frailty, Radical Prostatectomy, Quality of life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı radikal prostatektomi sonrası görülen inkontinansın yaşam kalitesi ve kırılganlık düzeyi üzerine etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türde olan bu araştırma Mart-Ağustos 2021 tarihinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Üroloji Kliniği'nde yatarak tedavi gören ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 107 radikal prostatektomi ameliyatı olan hasta ile gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak Edmonton Kırılganlık Ölçeği (EKÖ), yaşam kalitesini değerlendirmek için ise Erkek Alt Üriner Sistem Semptomları Anketi (ICIQ-MLUTS) ve Uluslararası İdrar Kaçırma Sorgulama Formu (ICIQSF) kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalamasının 69,56±4,19 yıl, %89,7'sinin evli, %44,9'unun ilköğretim mezunu olduğu belirlendi. Hastaların EKÖ puan ortalamasının 7,82± 2,63 olduğu, %27'sinin“Hafif Kırılgan”, %25,2'sinin“Orta Kırılgan”olduğu saptandı. Hastaların ICIQ-MLUTS alt boyutları puanları ile EKÖ puanları arasında pozitif yönde zayıf düzeyde ilişki saptandı. İdrar Kaçırma Sorgulama formunun (ICIQ-SF) ortalama puanının 15,68±2,02 olduğu, yaş ile birlikte idrar kaçırma şikayetinin arttığı bulundu (r= 0,193, p= 0,047). Hastaların ICIQ-MLUTS işeme şikayetleri alt boyut puanı 8,62±3,48, işeme şikayetleri rahatsızlık düzeyi puanı 24,8±9,85 belirlendi. ICIQ-MLUTS depolama şikayetleri alt boyut puanı 12,13±3,05, depolama şikayetleri rahatsızlık düzeyi puanı ise 36,25±9,02 olarak saptandı. ICIQ-MLUTS gündüz idrar sayısı alt boyut puanı 2,35±0,93, gündüz idrar sayısı rahatsızlık düzeyi puanı 6,94±2,17 olarak belirlendi. ICIQ-MLUTS gece idrar sayısı alt boyut puanı 2,79±0,88, gece idrar sayısı rahatsızlık düzeyi puanı ise 7,37±2,19 olarak bulundu. Sonuç: Bu çalışmada inkontinans semptomlarının şiddetinin artması ile hastaların yaşam kalitesinin azaldığı ve kırılganlık seviyelerinde artma olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the effect of incontinence after radical prostatectomy on the quality of life and frailty level. Material and Method: This descriptive study was conducted between March 2021 and August 2021 with 107 patients who received inpatient treatment in University of Health Sciences Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Urology Clinic, met the inclusion criteria for the study and underwent radical prostatectomy. Edmonton Frailty Scale (EFS) was used as a data collection tool, and the Male Lower Urinary Tract Symptoms Questionnaire (ICIQMLUTS) and the International Incontinence Questionnaire (ICIQ-SF) were used to evaluate the quality of life. Results: It was determined that the mean age of the patients was 69.56±4.19 years, 89.7% of them were married and 44.9% of them were primary school graduates. The mean EFS score of the patients was 7.82±2.63, and it was determined that 27% of them were“Mildly Fragile”and 25.2% of them were“Moderately Fragile”. A weak positive correlation was found between the patients' ICIQ-MLUTS sub-dimension scores and EFS scores. It was determined that the mean score of the Incontinence Questionnaire was 15.68±2.02, and that the complaint of urinary incontinence increased with age (r= 0,193, p= 0,047). The ICIQMLUTS voiding complaints sub-dimension score of the patients was 8.62±3.48, and the voiding complaints discomfort level score was found to be 24.8±9.85. The ICIQ-MLUTS storage complaints sub-dimension score was 12.13±3.05, and the storage complaints discomfort level score was 36.25±9.02. The ICIQ-MLUTS daytime urinary frequency subdimension score was 2.35±0.93, and the daytime urinary frequency discomfort level score was 6.94±2.17. The ICIQ-MLUTS nocturnal urinary frequency sub-dimension score was 2.79±0.88, and the nocturnal urinary frequency discomfort level score was found to be 7.37±2.19. Conclusion: In this study, it was observed that the quality of life of the patients decreased and their fragility levels increased with the increase in the severity of incontinence symptoms. xiv