Betonarme boşluklu kirişsiz döşemelerin zımbalama dayanım ve davranışının kayma kamalarıyla iyileştirilmesi
Improving the punching behavior of reinforced concrete flat plates with opening using shear bolts
- Tez No: 743478
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme, Güçlendirme, Kayma Kaması, Kirişsiz Plak Döşeme, Zımbalama, Reinforced Concrete, Strengthening, Shear Bolt, Flat Slab, Punching
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Betonarme kirişsiz plak döşemeler, yapı kullanım kolaylığı açısından tercih edilen, literatürde düz döşemeler olarak da anılan döşeme sistemleridir. Bu tip döşemeler, getirdiği mimari kolaylığın yanında, -gerekli önlemler alınmazsa- gevrek bir göçme tipi olan zımbalamaya karşı oldukça savunmasızdır. Düz döşemelerde, diğer göçme tiplerinin yanında, özellikle zımbalama göçmesine karşı imalat öncesi tasarımda ve imalat sırasında dikkatli olunması gerekmektedir. Ancak halihazırda imalatı yapılmış ve kullanımda olan, kulanım öncesinde gerekli önlemlerin alınmadığı döşemeler, bulundukları yapılara ciddi risk oluşturabilir. Ayrıca her yapıda gerekli olarak bırakılan şaft boşlukları (Mekanik tesisat geçişleri için, vb.), bu döşemelerin zımbalamaya karşı direncini azaltmaktadır. Bu çalışmada, kirişsiz plak döşemelerde tasarım ve imalat aşamasında zımbalamaya karşı önlem alınmamış şaft boşluklu döşemeler test edilmiştir. Referans numuneler haricindeki tüm numuneler imalat sonrasında güçlendirilmiştir. Bu güçlendirme yapılırken, yapıya mimari açıdan sorun oluşturmamak adına, döşemelere kayma kamalarıyla güçlendirme yapılmıştır. Tek seferde imalatı yapılan bütün numunelerde aynı malzeme tipleri kullanılmış, bu sayede numunelerde malzeme kaynaklı değişkenlik olmaması sağlanmıştır. Ayrıca piyasada kolaylıkla bulunabilen malzeme tipleri seçilmiştir. Yapılan güçlendirmelerin, döşemelerdeki zımbalama problemine karşı etkili olduğu, deneysel çalışmalar sonucunda ortaya konmuştur. Güçlendirme yapılmayan referans numunelerin göçmesinin gevrek olduğu açıkça görülmüştür. Güçlendirilen numunelerin süneklik benzeri (sözde süneklik) göçme deformasyonlarında ise kayda değer artış olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Reinforced concrete flat slab systems are preferred in terms of ease of construction and use. This type of slabs, in addition to the architectural convenience, is highly vulnerable to punching, which is a brittle collapse type in case of necessary precautions are not taken. In flat slabs, care should be taken during the structural design and construction phases, especially against punching failure, as well as other failure types. However, slabs that have already been constructed may pose a risk to the structural system through punching. In addition, the openings (For mechanical installation transitions, etc.) left as necessary in each structure reduce the resistance of these slabs against punching. In this study, slabs with openings were tested in construction, where no precautions were taken against punching during the design and construction phases. All specimens except reference specimens were strengthened after construction. The floors were strengthened with shear bolts in order not to cause architectural problems in the structure. The same material types were used in all specimens, thus ensuring that there is no material-related variability in the specimens. In addition, material types that are easily available in the market have been selected. As a result of experimental studies, it has been revealed that the strengthening with shear bolts against the punching problem in the slabs is very effective. It was clearly seen that the failure of the unstrengthened reference specimens was brittle. On the other hand a significant increase in so-called ductility was observed in the strengthened specimens.