Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail ilişkilerinin Orta Doğu bölgesine etkileri
Effects of United Arab Emirates and Israeli relations on the Middle East region
  1. Tez No: 747264
  2. Yazar: DAMLA BOSTANCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR TÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Orta Doğu, Yapısal Gerçekçilik Kuramı, United Arab Emirates, Israel, Middle East, Structural Realism Theory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Uluslararası ilişkiler tarihinde birçok çatışma ve krizler yaşamış olan Orta Doğu bölgesi, sürekli ve ciddi değişimler yaşamıştır. 1971 senesinde kurulan Birleşik Arap Emirlikleri ve 1948 senesinde kurulan İsrail dış politikalarının temel esasları gereğince ilişkilerini İbrahim Anlaşmasıyla resmileştirmişlerdir. Çalışmada BAE ve İsrail arasındaki ilişkilerin başlangıcına değinerek İbrahim Anlaşmasından itibaren ele alınan bu çalışmanın esas odağını ve kapsamını, kendi güvenlik politikaları doğrultusunda Orta Doğu'da barış ve huzuru getirme olasılıklarının incelenmesi oluşturmaktadır. Bu doğrultuda altı bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde giriş kısmına yer verilmiştir. İkinci bölümünde Yapısal Gerçekçilik kuramının mevcudiyeti ve bu alanda yapılan bilimsel çalışmalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde Tarih, bireylerin ve toplumların hafızasıdır mottosundan yola çıkarak yaşanan olayların anlaşılabilmesi ve gelecek üzerine tahminlerde bulunmak için Orta Doğu'nun tarihi ve genel özellikleri incelenmiştir. Bölge tarihinde yaşanan olaylar doğrultusunda bölgenin güvensizlik ve istikrarsızlık unsurlarına değinilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde; BAE ve İsrail'in genel özellikleri, kuruluş süreçleri ve dış politikalarının temel esasları, gelecekte yaşanacak olayların daha iyi anlaşılabilmesi için incelenmiştir. Birleşik Arap Emirlikleri'nin ülke incelemesi yapılırken, ülkenin güvenlik tehditleri ile baş etme yöntemleri irdelenmiştir. Aynı şekilde İsrail'in kuruluş süreci ve Orta Doğu bölgesinde meydana gelen Filistin-İsrail sorunun arka planını incelenmiştir. Filistin direnişi haline dönüşen bu sorunda, Orta Doğu bölgesi ülkelerinin İsrail ile ilişkileri ve İsrail'in dış politikasının temel esasları üzerine çalışılmıştır. Beşinci bölümde ise; Her iki devlet bir birey olarak ele alınarak, tarihin etkisinde geleceğin nasıl şekilleneceği ve ilişkilerini etkileyen faktörlerin üzerinde durulmuştur. İki ülkenin dış politika stratejileri çerçevesinde gerçekleştirecekleri tutum ve davranışları, ittifak oluşturma stratejileri incelenmiştir. Bilindiği üzere; Devletler bazı dış politika amaçlarını gerçekleştirirken, dışarıdan gelen etkilere göre tepki verirler. Bu sebeple davranışlarını tarafsızlık, izolasyonizm, bağlantısızlık ve ittifak oluşturma stratejileri üzerine gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar. Son olarak altıncı bölümde; Yapısal Gerçekçilik kuramı gereğince, BAE ve İsrail'in Orta Doğu bölgesindeki tehditler ve fırsatlar karşısında gerçekleştirdikleri faaliyetlerin Orta Doğu'nun barış ve güvenliğini nasıl etkilediği ve İbrahim Anlaşması sonrasında Orta Doğu'yu nasıl etkileyeceği analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Middle East region, which has experienced many conflicts and crises in the history of international relations, has experienced continuous and serious changes. The United Arab Emirates, established in 1971, and Israel, established in 1948, formalized their relations with the Abraham Agreement in accordance with the basic principles of their foreign policy. The main focus and scope of this study, which has been discussed since the Abraham Agreement by referring to the beginning of the relations between the UAE and Israel, is to examine the possibilities of bringing peace and tranquility in the Middle East in line with their own security policies. In this direction, the first part of our study, which consists of six chapters, includes the introduction. In the second part, the existence of Structural Realism theory and scientific studies in this field are examined. In the third chapter, the history and general characteristics of the Middle East were examined in order to understand the events experienced and to make predictions about the future, based on the motto History is the memory of individuals and societies. In line with the events in the history of the region, the insecurity and instability elements of the region were mentioned. In the fourth part of the study; The general characteristics of the UAE and Israel, their establishment processes and the basic principles of their foreign policies have been examined in order to better understand the events that will take place in the future. While making a country analysis of the United Arab Emirates, the country's methods of dealing with security threats were examined. Likewise, the establishment process of Israel and the background of the Palestine-Israel problem in the Middle East region were examined. In this problem, which has turned into Palestinian resistance, the relations of the countries of the Middle East region with Israel and the basic principles of Israel's foreign policy have been studied. In the fifth section; By considering both states as individuals, how the future will be shaped under the influence of history and the factors affecting their relations are emphasized. The attitudes and behaviors of the two countries within the framework of their foreign policy strategies, and their alliance formation strategies were examined. As known; States, while realizing some foreign policy objectives, react according to external influences. For this reason, they try to act on the strategies of neutrality, isolationism, non-alignment and alliance building. Finally, in the sixth chapter; In accordance with the Structural Realism theory, it has been analyzed how the activities of the UAE and Israel in the face of threats and opportunities in the Middle East region affect the peace and security of the Middle East and how it will affect the Middle East after the Abraham Agreement.