Comparison of manual and automatic torque devices in implant-supported prostheses
Implant destekli protezlerde manuel ve otomatik tork cihazlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 748693
  2. Yazar: MERT YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER KAZAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, İmplant stabilitesi, Tork, Dental implants, Implant stability, Torque
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İmplant tedavisi diş kayıplarına fonksiyonel ve estetik bir çözümdür. İmplant stabilitesi, osseointegre implantların uzun vadeli başarısı için en önemli kriterlerden biridir. İmplant-kemik bağlantısı kurarken birincil ve ikincil olmak üzere iki tip stabilizasyon kullanılır. İmplant başarısının uzun süreli kontrol çalışmalarında protetik fazı takiben birçok komplikasyonun oluşabileceği belirlenmiştir. Bu komplikasyonlar; implant bileşenlerinde kırıklar, üst yapıda kırıklar, abutment gevşemesi, marjinal kemik kaybı ve osteointegrasyon bozukluğu. En sık görülen teknik komplikasyon abutment vidasının gevşemesiydi. Bu çalışmada, önceki bilgilerden hareketle implant destekli protezlerde manuel ve otomatik tork cihazlarının tork başarısı açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır.. Bu çalışmada markalarına göre (Alpha Dent n=20; Mode n=20) iki ana gruba ayrılarak toplam 40 adet implant, abutment ve vida kullanılmıştır. Daha sonra manuel veya otomatik tork anahtarı ile alt gruplarda aynı marka on adet implant, abutment ve vida sırasıyla 15 N-cm, 25 N-cm ve 35 N-cm sıkıldı. Son olarak tork ölçüm cihazı ile vidalar gevşetildi ve söküm değerleri not edildi. Her üç söküm değerinde de alpha dent implantın abutmentlarında mode abutmentlardan daha yüksek söküm değeri elde edilmiştir. Otamatik torklamada üç söküm değerinde de markalar arası anlamlı fark bulunamamıştır. Manuel torklamada 15 N-cm de iki marka arası anlamlı farklılık saptanmıştır. Her üç söküm değerinde de alpha dent implantın kendi raşeti ile elde edilen söküm değeri, otomatik screwdriverdan elde edilen söküm değerinden daha yüksek bulunmuş olup, 15 N-cm söküm değerindeki fark anlamlı bulunmuştur. 25 N-cm ve 35 N-cm söküm değerinde mode implantın kendi raşeti ile elde edilen tork değeri, otomatik screwdriverdan elde edilen söküm değerinden daha yüksek bulunmuş olup, 15 N-cm değerinde otomatik screwdriverdan elde edilen söküm değeri daha yüksek olup, anlamlı farklılık bulunamamıştır. İmplant markasına bakmaksızın implant markalarının kendi raşetinden elde edilen söküm değerleri ile otomatik screwdriverdan elde edilen söküm değeri karışık olarak incelendiğinde de üç farklı tork değerinin her birinde raşetlerden elde edilen değer screwdriverdan yüksek olup, anlamlı fark sadece 15 N-cm söküm değerinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Implant treatment is a functional and aesthetic solution for tooth loss. Implant stability is one of the most important criteria for the long-term success of osseointegrated implants. There are two types of stabilization when establishing an implant-bone connection; primary and secondary. In long-term control studies of implant success, it has been determined that many complications may occur following the prosthetic phase. These complications; fractures in implant components, fractures in the superstructure, abutment loosening, marginal bone loss, and osteointegration impairment. The most common technical complication was abutment screw loosening. Based on the previous knowledge, this study aimed to compare manual and automatic torque devices in implant-supported prostheses in terms of torque success. A total of 40 implants, abutments, and screws were used by dividing into two main groups according to the brands (Alpha Dent n=20; Mode n=20). After that, ten implants, abutments, and screws of the same brand in the subgroups were at 15 N-cm, 25 N-cm, and 35 N-cm by tightened with a manual torque wrench (ratchet) or automatic screwdriver. Finally, the screws were loosened with a torque measuring device, and the unscrewing torque values were noted. In all three torque values, higher torque values were obtained in the abutments of the alpha dent implant than mode implant abutments. There was no significant difference between the brands in the three torque values in the automatic torque device. There was a significant difference between the two brands at 15 N-cm in manual torque devices. In all three torque values, the torque value obtained with the Alpha Dent implant's own ratchet was found to be higher than the torque value obtained from the automatic screwdriver, and the difference in the torque value of 15 N-cm was found to be significant. The torque value of the Mode implant at the torque value of 25 N-cm and 35 N-cm was found to be higher than the torque value obtained from the automatic screwdriver, the torque value obtained from the automatic screwdriver at the value of 15 N-cm was higher, and no significant difference was found. Regardless of the implant brand, when the torque values obtained from the implant brands' own ratchet and the torque values obtained from the automatic screwdriver were examined together, the values obtained from the screwdriver in each of the three different torque values were higher than the screwdriver, and the significant difference was found only in the torque value of 15 N-cm.