Spor lisesi öğrencilerinde sosyal destek algılarının yaşam becerilerine etkisi
Sports High School The Effect of Social Support Perceptions on Life Skills in Students
- Tez No: 750139
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN FATİH KÜÇÜKİBİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Lisesi, Sosyal Destek, Sporun Yaşam Becerilerine Etkisi, Sports High School, Social support, The Effect of Sports on Life Skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada spor liselerinde öğrenim gören öğrencilerin, sosyal destek algılarının yaşam becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki Spor Liselerinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi seçilirken,“Kolayda Örnekleme”yönteminden faydalanılmıştır. Bu yöntemde örneklem, araştırmacının rahatlıkla ulaşabileceği katılımcılardan oluşur. Uygulama düşük maliyet, izin almada kolaylık, zamandan tasarruf, işgücü yetersizliği gibi durumlarda kolaylama örnekleme yapılmaktadır (Şimşek, 2012). Bu yöntem ile araştırmaya Sivas, Tokat, Çorum ve Erzurum'daki spor liseleri dahil edilmiştir. Kolay örnekleme yöntemini kullanımında 5000 ve üzeri gruplar için genellikle 350-500 örneklem yeterlidir (Dillman ve Salant, 1994). Buna göre araştırmanın katılımcı grubu (n=490), araştırmanın evrenine göre oldukça yeterli sayıdadır. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini (yaş, cinsiyet ve spor branşı) belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan 4 maddelik“Kişisel Bilgi Formu, Farias Junior ve arkadaşları (2014) tarafından geliştirilen Küçükibiş ve Eskiler (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan 10 maddelik ”Fiziksel Aktivitelerde Sosyal Destek Ölçeği'', ile D. Cronin ve J. Allen tarafından 2017 yılında geliştirilen, Açak ve Düz (2018) tarafından dilimize uyarlanan 31 maddelik“Sporda Yaşam Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde SPSS 21 paket programı kullanılarak değişkenler, frekans, ortalama değerler açısından tanımlayıcı istatistikleri yapılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız iki grup için T testi, bağımsız ikiden fazla gruplar için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Bağımsız ikiden fazla gruplar arasında anlamlı farklılık çıkan değişkenlerde ise farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Post-Hoc testlerinden Tukey testi tercih edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak spor liselerinde öğrenim gören öğrencilerin sosyal destek algılarında spor türünün, cinsiyetin ve yaşın etkili olmadığı görülmüştür. Yaşam becerilerinde ise spor türünün etkili olmadığı, cinsiyet, yaş düzeylerinin önemli faktörler olduğu görülmüştür. Spor lisesi öğrencilerinin soysal destek algıları ve yaşam becerileri arasında güçlü ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the effect of social support perceptions of students studying at sports high school on their life skills. The population of the research consists of students studying at Sports High Schools in Turkey. While choosing the sample of the research,“Easy Sampling”method was used. In this method, the sample consists of participants that the researcher can easily reach. In cases such as low cost of application, ease of obtaining permission, time saving, and lack of workforce, facilitating sampling is done (Şimşek, 2012). With this method, sports high schools in Sivas, Tokat, Çorum and Erzurum were included in the research. In the use of the easy sampling method, 350-500 samples are usually sufficient for groups of 5000 and above (Dillman & Salant, 1994). Accordingly, the participant group of the study (n=490), The number is quite sufficient for the universe of the research. In order to determine the demographic characteristics (age, gender and sports branch) of the participants in the research, the 4-item“Personal Information Form”prepared by the researcher was developed by Farias Junior et al. (2014) and adapted into Turkish by Küçükibiş and Eskiler (2019) and the 10-item“Social Activities in Physical Activities”Support Scale'', and the 31-item“Life Skills in Sports Scale”developed by D. Cronin and J. Allen in 2017 and adapted to our language by Açak and Düz (2018) were used.In the analysis of the research, descriptive statistics were made in terms of variables, frequency and mean values using the SPSS 21 package program. T test was used for two independent groups and one-way analysis of variance (ANOVA) was used for more than two independent groups. Tukey's test, one of the Post-Hoc tests, was preferred in order to determine between which groups the difference was in the variables with significant differences between more than two independent groups. Pearson correlation analysis was applied to examine the relationship between variables. As a result; It has been seen that the type of sport, gender and age are not effective in the perception of social support of the students studying at sports high schools, the type of sport is not effective in their life skills, and gender and age levels are important factors.