İbn Haldun'un asabiyet teorisi ve günümüz toplumuna yansımaları –Silopi örneği-
Ibn khaldun's theort of asabiyyah and its reflections on today's society –the example of Silopi-
  1. Tez No: 750982
  2. Yazar: BURHAN KAKUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Haldun, Asabiyet, Bedevilik, Din, Sperti, İbn Khaldun, Asabiyya, Bedouin, Religion, Sperti
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada İbn Haldun'un Mukaddime adlı eserinin temel kavramlarından sayılan Asabiyet mahiyetinin literatür olarak araştırılması ve günümüz aşiret topluluğu bağlamındaki yansıması incelenmiştir. İbn Haldun'un, orijinal fikirleri ve kavramlarıyla sosyolojiye öncülük ettiği kabul edilir. Özgün“Umran”ilmi içerisinde bedevi ve hadarideki toplum ve insan halleri tasvirleri, zamanı aşan değerlendirmeler olmuştur. Üç ülkenin (Türkiye, Suriye, Irak) kavşağında yer alan Silopi'deki Sperti Aşiretinde, yerleşik hayat ile göçebelik arasında yaşanan değişim, çalışmanın muhtevasını oluşturmaktadır. Aşiretin ilişkilerinin yapısı gereği nitel yöntemin tercih edildiği araştırmamızda, veri toplama tekniklerinden derinlemesine görüşme kullanılmıştır. Aşiretin yayla yaşamını terki ile esas anlamda başlayan değişim, refahın ve eğitimli birey sayısının artması ile kuvvet kazanmıştır. Modern hayatın ve iletişim ile bilgi dünyasının toplumları aynılaştırmasından Sperti Aşireti de etkilenmiş görünmektedir. Çünkü topluluğun gelenek ve göreneklerini yaşatma iradesi, dünyevileşme arzusu ve bireysel düşünme isteğine karşı epeyce zayıflamış durumdadır. Aşiretin topluluk birlikteliğini ve kültürel hafızasını halen canlı tutan en önemli unsurun din ve dini tutumlar olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the nature of Asabiyya, which is considered as one of the basic concepts of Ibn Khaldun's Mukaddime, was investigated as literature and its reflection in the context of today's tribal community. It is accepted that Ibn Khaldun pioneered sociology with his original ideas and concepts. In the original science of Umran, the descriptions of society and human conditions in Nomadic and Civilized society have been evaluations that transcend time. The change between settled life and nomadism in the Sperti Tribe in Silopi, located at the cross roads of three countries (Turkey, Syria, Iraq), constitutes the content of the study. In our research, in which the qualitative method was preferred due to the nature of the tribe's relations, in-depth interviews, one of the data collection techniques, were used. The change, which started with the abandonment of the highland life of the tribe, gained strength with the increase in welfare and the number of educated individuals. Sperti tribe seems to have had its share from the modern life, communication and information world's resembling societies. Because the will of the community to keep its traditions and customs alive is quite weakened against the desire to become worldly and to think individually. It has been observed that the most important element that still keeps the community unity and cultural memory of the tribe alive is religion and religious attitudes.