Polisitemia vera ve esansiyel trombositoz tanılı hastalarda fibrinolitik sistem aktivitesinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 751382
  2. Yazar: BUĞRA ÖZTOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZMİYE ÖZLEM HARMANKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Fibrinolytic System, Polycythemia Vera, Essential Thrombocytosis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bcr/abl negatif kronik miyeloproliferatif neoplazilerden Polisitemia Vera (PV) ve Esansiyel Trombositoz (ET) hastalıklarında tromboz en önemli mortalite ve morbidite nedenidir. Bu hastaların %40-60'ında tromboz gözlenmektedir. Tromboz mekanizmasını açıklayacak fizyopatolojik bazı mekanizmalar araştırılsa da tam olarak anlaşılamamıştır. Tromboz fizyopatolojisi ile fibrinolitik sistem ilişkisi en az araştırılandır. Biz de çalışmamızda yeni tanı konulan Polisitemia Vera ve Esansiyel Trombositoz hastalarında doku plazminojen aktivatör (tPA), plazminojen aktivatör inhibitör tip 1 (PAI-1), trombinin aktive ettiği fibrinolitik inhibitör (TAFI) düzeylerini ölçerek fibrinolitik sistem aktivitesini araştırmayı amaçladık. Yöntem ve Gereç: Çalışmamıza Ocak – Ekim 2015 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji polikliniğinde Dünya Sağlık Örgütü 2008 kriterlerine göre yeni tanı konulan 17 PV, 29 ET hastası alındı. Yaş ve cinsiyetleri hasta grubuyla uyumlu 36 gönüllüyle kontrol grubu oluşturuldu. Hasta ve kontrol gruplardan tPA, PAI-1, TAFI düzeylerini belirlemek için venöz kan alındı. ELISA yöntemi ile biotinle işaretli sandwich metodu ile PAI-1, TAFI, tPA ölçümü yapıldı. Bulgular: KMPN tanılı hastalarla kontrol grubunun kıyaslanmasında hasta grubunda tPA değeri anlamlı (p:0,011) düşük saptandı, PAI-1 ve TAFI değerlerinde anlamlı farlılık saptanmadı. Alt grup analizlerinde ET ile kontrol grubu tPA düzeyleri arasında ET tanılı hastalarda tPA düzeyi anlamlı (p:0,01) düşük saptandı. Diğer parametrelerin kıyaslanmasında anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Fibrinolitik sistemin ana aktivatörü olan tPA, ET tanılı hastalarda anlamlı derecede düşük saptandı. Fibrinolitik sistem aktivitesinin azalmasının ET'de görülen trombozda rol oynadığını düşünüyoruz. ET tanılı hastalarda tPA düzeyine göre risk belirlenmesi ve takip planlarının oluşturulması için daha geniş verilerle standardizasyon ve bu hastaların prospektif uzun dönem takibi gerekmektedir. Anahtar sözcükler : Fibrinolitik sistem, Polisitemia vera, Esansiyel trombositoz
Özet (Çeviri)
Aim: The most important cause of morbidity and mortality in Polycythemia Vera(PV) and Essential Thrombocytosis(ET), bcr/abl negative myeloproliferative diseases, is thrombosis. It is observed in 40-60% of these patients. Some studies have been conducted to clarify the pathophysiological mechanism of thrombosis in such diseases, but still not fully understood. The relationship between the fibrinolytic system and the pathophysiological mechanism of thrombosis is the least investigated issue. So, in our study, we aimed to assess and evaluate serum levels of fibrinolytic system parametres like tissue plasminogen activator (tPA), plasminogen activator inhibitor type 1 (PAI-1), and thrombin activatable fibrinolysis inhibitor (TAFI)) newly diagnosed PV and ET patients. Material and Methods: In this prospective study, the newly diagnosed (according to World Health Organisation's 2008 criteria) 17 PV and 29 ET patients (total 46 patients) who attended our hospital's Hematology Outpatient Clinic between January and October 2015 were enrolled in this study. The control group consisted of 36 age and sex matched healthy volunteers. Blood samples were taken from both groups to determine ; tPA, PAI-1, TAFI by ELISA technique. Results: The serum tPA levels of patients group weresignificantly lower than the healthy controls (p=0.011). But further analysis showed that only ET serum tPA levels were significantly lower than the healthy controls (p=0.010). There were no significant differences in comparison of other parameters. Conclusion: The reduced serum leves of tPA, the main activator of the fibrinolytic system, in ET patients may have a major role in the pathophysiology of thrombosis in such diseases. Further detailed studies are needed to certain this issue.