Doğumun 1. evresinde yapılan doğum dansının doğum algısı ve konfora etkisi
The effect of birth dance performed in the 1st stage of birth on birth perception and comfort
  1. Tez No: 751557
  2. Yazar: SÜLBİYE ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Dans, doğum algısı, doğum, ebe, gebe, konfor, Birth perception, birth, comfort, dance, midwife, pregnant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırma, doğumun 1. evresinde yapılan doğum dansının doğum algısı ve konfora etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Bu araştırma, randomize kontrollü klinik bir çalışma olarak 05 Aralık 2019- 25 Mayıs 2020 tarihleri arasında Erzurum Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi doğumhanesine kabul edilen gebeler ile yapıldı. Araştırmaya dahil edilecek gebeler randomize olarak 2 gruba atandı. Deney grubu, doğum dansı yaptırılan (n=65) ve kontrol grubu ise hastane bakımı alan (n=65) gebelerden oluştu. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Annenin Doğumu Algılaması Ölçeği”ve“Doğum Konfor Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov–Smirnov testi ile değerlendirilmiş ve verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama ki-kare ve t testi kullanılmıştır. Bulgular: Deney ve kontrol grubundaki tüm gebelerin tanıtıcı özellikler bakımından benzer olduğu saptanmıştır. Deney grubunun Annenin Doğumu Algılaması Ölçeği ve Doğum Konfor Ölçeği ön test toplam puan ortalamaları arasında anlamlı fark olmadığı saptanmıştır (p=0.12). Deney grubunun Annenin Doğumu Algılaması Ölçeği ve Doğum Konfor Ölçeği son test toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir (p=0.001). Sonuç: Doğumun 1.evresinde yapılan doğum dansı uygulaması gebelerin doğumu olumlu algılamasına ve konfor düzeyini artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to determine the effect of birth dance performed in the 1st stage of labor on birth perception and comfort. Materials and Methods: This study was conducted as a randomized controlled clinical study with pregnant women admitted to Erzurum Nenehatun Maternity Hospital delivery room between 05 December 2019 and 25 May 2020. Pregnant women to be included in the study were randomly assigned to 2 groups. The experimental group consisted of pregnant women who had a birth dance (n=65) and the control group consisted of pregnant women who received hospital care (n=65). Data were collected using the“Personal Information Form”,“Mother's Perception of Birth Scale”and“Birth Comfort Scale”. The conformity of the data to the normal distribution was evaluated with the Kolmogorov–Smirnov test, and the number, percentage, mean chi-square and t-test were used in the statistical evaluation of the data. Results: It was determined that all pregnant women in the experimental and control groups were similar in terms of introductory features. It was determined that there was no significant difference between the experimental group's pretest total score averages of the Mother's Perception of Birth Scale and the Birth Comfort Scale (p=0.12). It was determined that there was a statistically significant difference between the post-test total mean scores of the Experimental group on the Mother's Perception of Delivery Scale and the Birth Comfort Scale (p=0.001). Conclusion: It was determined that the practice of birth dance performed in the first stage of labor increased the positive perception of birth and the comfort level of pregnant women.