İnek sütü alerjisinin tespitinde alerjen ekstresinin değişik süt ürünleri ile Deri Prik testinde karşılaştırılması
Comparison of allergen extract with various milk products of Skin Prick tests in diagnosing cow's milk allergy
- Tez No: 751847
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNER ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnek sütü protein alerjisi, DPT, Cow's milk protein allergy, SPT
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Besin alerjisi, bir besin maddesinin organizmaya girişi sonrasında immün sistemin bir dizi işlemi takiben ortaya çıkan olaylar bütünüdür. Çalışmamızda hastalarda deri prik testi (DPT) sonrası karşılaşılan klinik tablo-DPT arasındaki uyumsuzlukları çözmeye ve DPT'nin düşük olan pozitif belirleyiciliğini artırmaya yönelik inek sütü proteini alerjisi düşündüğümüz hastalarda alerjen süt ekstresiyle diğer süt türlerinin (çiğ inek sütü, UHT süt ve pastörize süt) alerjiyi saptamada kullanıp kullanılamayacağının öğrenilmesi ve aralarında karşılaştırma yapılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışma, T.C. Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Polikliniğinde 01.02.2019-01.06.2019 tarihleri arasında prospektif olarak 79 hastaya yapılmıştır. BULGULAR: Araştırmaya dâhil edilen 79 hastanın %58,2'si erkektir. Araştırmaya dâhil edilen çocukların %46,8'inde döküntü, %45,6'sında egzama tespit edilmiştir. Çalışmamızda inek sütü ve diğer komponentlerine karşı (kazein, beta-laktoglobulin), alfa-laktalbumin dışında, spesifik Ig E pozitif olan grupta taze süte karşı ciltte reaksiyon verme oranı istatistiksel anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Bu bulgu klinik pratikte inek sütü alerjisi tespitinde taze süt kullanımının daha doğru sonuçlar verebileceği yönünde fikir vermektedir. Taze sütün tanı koyma değeri için eğri altında kalan alan %93,1'dir. Kesim değeri 2,50 mm için %88,1 sensitivite (duyarlık), %90,8 spesifite (özgünlük) saptanmıştır. Taze süt reaksiyon alanının 1 mm artışı alerji ihtimalini 3,36 kat artırmaktadır. Eritem olma durumu ürtiker olmasına göre 93 kat, egzama olması ise ürtikere göre 140 kat alerji riskini artırmakta olduğu saptanmıştır. SONUÇ: Süt ürünleri ve bunların inek sütü alerjisi tanısında kullanılan deri prick test ekstreleri ile kullanımı ile ilgili çalışmaların sayısı literatürde sınırlıdır, bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Food allergy is the sum of events happening as a result of a process in immune system after a nutrient enters the system. In this study, we have tried to solve the incompatibilities between skin prick test (SPT) and clinical picture encountered among patients after SPT. Thus we used various milk products (raw, UHT and pasteurized cow's milk) with milk allergen extract for patients for whom we think cow's milk protein allergy (CMPA) due to the low positive predictive value of SPT and made a comparison between them. MATERIALS AND METHODS: This study was carried out prospectively on 79 patients in Sakarya University Medical Faculty Pediatric Immunology and Allergy Clinic between 01.02.2019 and 01.06.2019. RESULTS: In our study, the rate of skin reaction against fresh milk was found to be statistically significantly higher in the group with specific Ig E positive against cow's milk and its other components (casein, beta-lactoglobulin), except for alpha-lactalbumin. This finding suggests that the use of fresh milk can yield more accurate results in the detection of cow's milk allergy in clinical practice. The area under the curve for the diagnostic value of fresh milk is 93.1%. For the cutoff value of 2.50 mm, 88.1% sensitivity (sensitivity) and 90.8% specificity (specificity) were determined. An increase of 1 mm in the fresh milk reaction area increases the probability of allergy by 3.36 times. It was determined that the presence of erythema increased the risk of allergy 93 times compared to urticaria, and the presence of eczema increased the risk of allergy 140 times compared to urticaria. CONCLUSION: The number of studies on milk products and their utulization with skin prick test extracts used in diagnosis of cow milk allergy are limited in literature, so further research is required.