Isı yalıtımı için Aksaray bölgesi pomza tüf malzemesinin inşaat malzemesi olarak kullanılmasının değerlendirilmesi
Evaluation of the use of pumice tuff material as a construction material for thermal insulation
  1. Tez No: 752694
  2. Yazar: ESRA BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ UĞUR TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elek Altı Pomza Taş Tozu, Elek Altı Pomza Siltli Kumu, Basınç Dayanımı, Isıl Özellik, Geri Dönüşüm, Under Sieve Pumice Stone Powder, Under Sieve Pumice Silt Sand, Compressive Strength, Thermal Property, Recycling
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, Aksaray Taşpınar mevkinde yer alan taş ocaklarında atıl olarak nitelendirilen elek altı pomza taş tozu ve elek altı pomza siltli kumunun tekrar kullanıma sunulabilmesi amacı ile fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenebilmesi adına birtakım deneyler yapılarak malzemelerin mühendislik özellikleri araştırılmıştır. C25/30 beton sınıfı esas alınarak yapılan numune karışımlarında; ağırlıkça %6, %18, %30 oranlarında elek altı pomza taş tozu, elek altı siltli kum, mermer tozu ve kireç kullanılarak ayrı ayrı numuneler hazırlanmıştır. Numuneler kendi içlerinde oransal değişime göre, aynı oranda olan numunelerde ise malzemelerin özellikleri karşılaştırılmıştır. Tek eksenli basınç dayanımı deneyi verilerine göre referans numunelerinden sonra en yüksek basınç dayanımı değeri ağırlıkça %6 mermer tozu karışım oranı ile hazırlanan numunelerde ortalama olarak 16 MPa, onu takiben ağırlıkça %6 elek altı pomza taş tozu içerikli numunelerin ortalama dayanım değerleri 13.5 MPa olarak hesaplanmıştır. En düşük basınç dayanımı değerleri ağırlıkça %30 kireç içerikli numunelerde ortalama 2 MPa olarak hesaplanmıştır. Malzemelerin ısıl özelliklerinin değerlendirilmesi için aynı karışım oranlarda 40cmx40cmx1.5cm boyutlarında levhalar hazırlanarak ön yüzünden 600ºC ısı verilerek 10 dakika boyunca levhaların ön ve arka yüzlerinin sıcaklık değerleri kaydedilerek numunelerin yüzde olarak sönümledikleri ısı yüzdeleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the engineering properties of the materials were investigated by conducting some experiments in order to determine the physical and mechanical properties of the under-sieve pumice stone dust and the under-sieve pumice silty sand, which are considered inert in the stone quarries located in Aksaray Taşpınar region. In sample mixtures made on the basis of C25/30 concrete class; Separate samples were prepared by using 6%, 18%, 30% by weight pumice stone dust under sieve, silty sand under sieve, marble dust and lime. The samples were compared according to the proportional change among themselves, and the properties of the materials were compared in the samples with the same ratio. According to the uniaxial compressive strength test data, the highest compressive strength value after the reference samples was calculated as 16 MPa in the samples prepared with 6% by weight marble powder mixture ratio, followed by 13.5 MPa for the samples containing 6% by weight under-sieve pumice stone powder. The lowest compressive strength values were calculated as an average of 2 MPa for samples containing 30% by weight lime. In order to evaluate the thermal properties of the materials, 40cmx40cmx1.5cm sized plates were prepared in the same mixing ratios, 600ºC heat was given from the front side and the temperature values of the front and back sides of the plates were recorded for 10 minutes and the percentage of heat absorbed by the samples was calculated.