'Târîh-i Umûmî: Resimli Ve Haritalı' adlı eserin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of the work named 'Tarih-î Umumi: Resimli Ve Haritalı'
  1. Tez No: 756900
  2. Yazar: LÜTFİYE ELİFCAN ÖZKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METİN HÜLAGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Transkribe, Kalmar İttihadı, Hellenistik Çağ, Mezopotamya, Transcript, Kalmar Union, Hellenistic Age, Mesopotamia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Mısır Medeniyeti dünya tarihinde en ileri seviyeye ulaşmayı başarmış antik medeniyetler içerisinde yer almaktadır. Mısır Medeniyeti'nin bu denli gelişimindeki en önemli etken Nil Nehri'ni bünyesinde barındırmış olmasıdır. Birçok önemli eser bırakmakla birlikte en önemlisi Piramitler olmuştur. Ben-i İsrail, Hz. Yakup'un lakabı olmakla birlikte onun soyundan gelen, Filistin ve Akdeniz bölgesinde yaşayan halkları kapsamaktadır. Fenikeliler Akdeniz bölgesinde yaşayan ve geçimlerini gemicilik ticareti ile sağlayan bir Doğu Akdeniz Medeniyeti'dir. Fenikelilerin şehrine zaman içerisinde Kartaca ismi verilmiştir. Kartacalılar namıyla anılan ve cumhuriyet tarzında yönetilen bu medeniyet zaman içerisinde Romalılar ile Pön Muharebeleri'ni gerçekleştirmişlerdir. Zaman zaman Romalıları yenecek kadar nüfuz sahibi olmuşlardır. Yine bir“Akdeniz Medeniyeti”olan Roma İmparatorluğu, İtalya civarlarında kurulmuştur. Milattan sonra 117 yılına gelindiğinde en geniş sınırlarına ulaşan Roma İmparatorluğu 395 yılında Doğu ve Batı Roma İmparatorluğu olarak ikiye ayrılmıştır. Batı Roma İmparatorluğu 476 yılında yıkılırken Doğu Roma İmparatorluğu bir diğer adıyla Bizans İmparatorluğu ise 1453 yılında yıkılmıştır. Doğu Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasındaki en önemli sebeplerden birisi Osmanlı Devleti'nin yapmış olduğu fetih faaliyetleri olurken, Batı Roma İmparatorluğu'nu yıkan ise batıya doğru göç halinde olan Vandal kavimler yani Barbarlar'dır. Germen soyundan gelen Normanlar, Barbar kavimler içerisinde yer almakla birlikte İskandinav ülkelerini oluşturan medeniyetler içerisindedir. Kalmar İttihadı adını verdiğimiz bu“İskandinav Ülkeleri”Danimarka, İsveç ve Norveç'tir. Barbar dediğimiz bu kavimlerin içerisinde yer alan Franklar kendi özerk krallıklarını üçe bölerek zaman içerisinde Frank Hanedanlığı'nı kurmuşlardır. Yine aynı soydan gelenler Fransa ve Almanya hükümetlerini de kurmuşlardır. Fransa ordusu ilerleyen zaman içerisinde İngiltere ile Yüz Yıl Savaşları'nı yapmıştır. İngilizler güçlerini kaybederken Fransızlar güçlerini arttırmıştır. Asuriler milattan önce Mezopotamya bölgesinde yaşamış olan antik bir medeniyettir. Sami dil ailesine mensûplarıdır. Mezopotamya bölgesinde yaşayan bir diğer halk ise Fars kökenlilerdir. Mezopotamya bölgesinde İran Devleti'ni kurmuşlardır. Transkripsiyonunu yapmış olduğumuz belgede İraniler ve İran olarak iki başlığa ayrılan bu medeniyetler yine Fars kökenli olanlardır. Bunların İran Hanedanlığına son verilişi ise Büyük İskender'in doğu seferi olmuştur. Büyük İskender'in Halefleri tarafından İran üzerinde bir Hellenistik Çağ kurulmuştur. Balkanlardan başlayarak Hindistan'a kadar büyük bir hakimiyet kurduğundan Büyük İskender tahta sadece 13 yıl geçirmiştir. Büyük İskender dünyanın en büyük hükümdarlarından birisi olmuştur. Dünya medeniyetine büyük katkıları bulunan bir diğer medeniyet ise Yunan Medeniyeti'dir. Felsefeden şiire, heykelden mitolojiye kadar çok yönlü bir medeniyet sahibi olan Yunanların hepsi zarafet sahibi birer sanatçıdır.
Özet (Çeviri)
The Egyptian Civilization is one of the oldest ancient civilizations that have achieved the most advanced level in the history of the world. The most important factor in the development of Egyptian Civilization is that it included the Nile River. As well as it left many important works, the most important was the Pyramids. Ben-i Israel, Hz. Although it is the nickname of Jacob, it includes the peoples living in Palestine and the Mediterranean region, which are his descendants. The Phoenicians are an Eastern Mediterranean Civilization that lives in the Mediterranean region and makes their living by shipping trade. The city of the Phoenicians was given the name Carthage over time. This civilization, known as the Carthaginians and ruled in a republican style, fought Punic Wars with the Romans over time. At times they had enough influence to defeat the Romans. The Roman Empire, which is also a Mediterranean Civilization, was established around Italy. The Roman Empire, which reached its widest borders in 117 AD, was divided into two as the Eastern and Western Roman Empires in 395. While the Western Roman Empire collapsed in 476, the Eastern Roman Empire, also known as the Byzantine Empire, collapsed in 1453. While one of the most important reasons for the collapse of the Eastern Roman Empire was the conquest activities of the Ottoman Empire, the one who destroyed the Western Roman Empire was the Vandal tribes, namely the Barbarians, who migrated to the west.. Although the Normans, who are of Germanic descent, are among the Barbarian tribes, they are among the civilizations that make up the Scandinavian countries. These“Scandinavian Countries”, which we call the Kalmar Union, are Denmark, Sweden and Norway. The Franks, who were among these tribes that we call barbarians, divided their autonomous kingdoms into three and established the Frankish Dynasty over time. Again, the descendants of the same ancestry established the governments of France and Germany. The French army fought the Hundred Years' War with England in the course of time. While the British lost their power, the French increased their power. Assyrians are an ancient civilization that lived in Mesopotamia before Christ. They belong to the Semitic language family. Another people living in the Mesopotamian region are of Persian origin. They established the Iranian State in the Mesopotamian region. In the document that we have transcribed, these civilizations, which are divided into two titles as Iranians and Iran, are also those of Persian origin. The end of the Persian Dynasty was the eastern expedition of Alexander the Great. A Hellenistic Age was established on Iran by the Successors of Alexander the Great. Alexander the Great was on the throne for only 13 years, as he established a great dominance from the Balkans to India. Alexander the Great became one of the world's greatest rulers. Another civilization that has made great contributions to the world civilization is the Greek Civilization. From philosophy to poetry, from sculpture to mythology, the Greeks, who have a multifaceted civilization, are all elegant artists.