Gebeliğin son dönemindeki holstein düvelerde rasyona by-pass metiyonin ve lizin ilavesinin
Effects of by pass lysine and methionine supplementation on holstein heifers in the last period of the pregnancy
  1. Tez No: 757088
  2. Yazar: ÖZGE ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE IŞIL AKBAĞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ CANGİR UYARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: düve, geç gebelik, IgG, metabolik profil, Ig G, late gestation, metabolic profile, heifer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Henüz büyüme ve gelişme çağında olan sütçü karakterdeki düveler gebeliğin son aylarında metabolik ve bağışıklık açısından oldukça stresli bir dönemden geçerler. Dengeli beslenme bu dönemde gerek metabolizma ve bağışıklık sistemlerinin gerekse büyüme ve gelişme düzeylerinin desteklenmesi adına kilit rol oynar. Yapılan bu çalışmada hayvanlar için hem büyüme ve gelişme hem de süt verimi için esansiyel olan lizin ve metiyoninin rumen korumalı formlarının gebeliğin son dönemindeki Siyah Alaca düvelerde bazı büyüme, gelişme, metabolizma ve bağışıklık parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada otuz baş Siyah Alaca ırkı sütçü gebe düve rastgele örnekleme metodu ile iki gruba ayrılmıştır. Kontrol (K) grubundaki düvelere NRC (2001) doğrultusunda hazırlanan standart bir rasyon verilirken Uygulama (U) grubundaki düvelere ise by-pass lizin ve metiyonin takviyesi yapılmış bir rasyon uygulanmıştır. Çalışma esnasında 15'er günlük aralıklarla tüm hayvanlar tartılmış ardından kuyruk venasından (Vena coccygea) kan örneği alınmıştır. Alınan kan örneklerinde glukoz, NEFA, BHBA, kolestrol, trigliserid, immünoglobülin G ve hemogram analizleri yapılmıştır. Ayrıca düvelerin tamamı doğum sonrasında yavru zarlarının atılma zamanı, ağız sütü üretim miktarı ve yoğunluğu açısından değerlendirilmiştir. Yapılan istatiksel analizler sonucunda gebeliğin son dönemindeki düvelerde by-pass lizin ve metiyonin takviyesinin canlı ağırlık, yemden yararlanma oranı, serum parametreleri, yavru zarlarının atılma zamanı ve ağız sütü verimi üzerine istatistiki olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir (P>0,05). Çalışmadaki hayvanların tümü çalışmayı herhangi bir metabolik ya da enfeksiyöz bir hastalık belirtisi göstermeksizin sağlıklı bir şekilde tamamlamıştır. Uygulama grubunda bazı haftalarda BHBA ve glikozda görülen farklılıklar ile IgG seviyesinde görülen rakamsal artışın değerlendirilebilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Dairy heifers, which are still in the growth and development period, go through a very stressful period in terms of metabolism and immunity in the last months of pregnancy. A well-balanced diet plays a key role in supporting both metabolism and immune systems and growth and development levels during this period. Lysine and methionine are essential amino acids which have limiting effects on of growth and milk yield. In this study, the effects of supplemental rumen protected lysine and methionine administration on some growth and development, metabolism and immunological parameters in the last two months of pregnancy in heifers were investigated. Thirty Holstein dairy pregnant heifers were randomly divided into two as control and treatment. Control (K) heifers were fed by standard ration prepared in accordance with the NRC (2001), while Treatment heifers fed by a rumen protected lysine and methionine supplemented ration. All heifers weighed and then blood samples were taken from the tail vein (vena coccygea) at 15-day intervals. All blood samples analyzed for Glucose, NEFA, BHBA, cholesterol, triglyceride, immunoglobulin G and hematological parameters. In addition, all the heifers were followed up in terms of the time of expulsion of the fetal membranes, the amount and density of colostrum after parturition. As a result of the statistical evaluation, it was determined that rumen protected lysine and methionine supplementation did not have a statistically significant effect on growth and development, metabolic and immunological parameters. Also, the time of expulsion of the fetal membranes, the amount and density of colostrum were similar in both groups. Besides, all heifers completed the study in good health without any signs of metabolic or infectious disease. However, more comprehensive studies are needed to evaluate the differences seen in BHBA and glucose in some weeks and the numerical increase seen in IgG level in the treatment group.