Retiküler psödodruzen olgularının klinik özellikleri ve uzun dönem progresyon analizi
Clinical characteristics and LONG-TERM progression analysis of reticular pseudodrusen cases
  1. Tez No: 758256
  2. Yazar: MÜNİR KARAYEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ESEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafik atrofi, koroid neovaskülarizasyonu, retiküler psödodruzen, subretinal druzenoid depozit, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, Age-related macular degeneration, choroidal neovascularization, geographic atrophy, reticular pseudodrusen, subretinal drusenoid deposit
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Retiküler psödodruzen olgularının klinik özelliklerini ve uzun dönem doğal seyrini incelemek, ileri evre yaşa bağlı makula dejenerasyonuna progresyonunda etkisi olabilecek faktörleri araştırmak. Gereç ve Yöntem: Retiküler psödodruzen tespit edilen hastaların tıbbi kayıtları ile optik koherens tomografi ve infrared reflektans görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. Olguların demografik özellikleri, retiküler psödodruzen lokalizasyonu, eşlik eden yaşa bağlı makula dejenerasyonu bulguları ve subfoveal koroid kalınlığı kaydedildi. Yirmi dört aydan uzun takibi olan gözlerde yaşa bağlı makula dejenerasyonunun progresyonu incelendi. Bulgular: Toplam 54 hastanın 79 gözü çalışma kapsamına alındı. Retiküler psödodruzenin yerleşim yeri en sık superior kadran idi (76 göz, % 96,2). Olgulara en sık orta evre yaşa bağlı makula dejenerasyonu bulguları eşlik etti (41 göz, % 51,9). Yirmi dört ayın üzerinde takibi olan 38 gözün 16'sında (% 42,1) ileri evre yaşa bağlı makula dejenerasyonu geliştiği saptandı. İleri evre yaşa bağlı makula dejenerasyonu gelişen ile gelişmeyen olgular arasında cinsiyet, yaş, lezyonların lokalizasyonu ve ortalama subfoveal koroid kalınlığı açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Eşlik eden erken veya orta evre yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve diğer gözde koroid neovaskülarizasyonu varlığında ileri evre yaşa bağlı makula dejenerasyonu gelişimi riskindeki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç: Retiküler psödodruzenli olgular, yaşa bağlı makula dejenerasyonu progresyonu açısından düzenli olarak takip edilmelidir. Daha geniş serili, prospektif çalışmalar retiküler psödodruzenin klinik önemini, yaşa bağlı makula dejenerasyonu progresyonundaki etkisini ve bununla ilişkili risk faktörlerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the clinical features and long-term natural course of reticular pseudodrusen cases, and to analyze the factors that may affect the progression to late age-related macular degeneration. Materials and Methods: Medical records of patients with reticular pseudodrusen and their optical coherence tomography and infrared reflectance images were evaluated retrospectively. Demographic characteristics of the cases, reticular pseudodrusen localization, accompanying age-related macular degeneration findings and subfoveal choroidal thickness were recorded. The progression of age-related macular degeneration was investigated in eyes with a follow-up of more than 24 months. Results: A total of 79 eyes of 54 patients were included in the study. The most common location of reticular pseudodrusen was the superior quadrant (76 eyes, 96.2%). The cases were most frequently accompanied by intermediate age-related macular degeneration (41 eyes, 51.9%) findings. Progression to late age-related macular degeneration was detected in 16 (42.1%) of 38 eyes followed for more than 24 months. There were no significant differences between the cases with and without progression in terms of gender, age, localization of lesions and mean subfoveal choroidal thickness. In the presence of accompanying early or intermediate age-related macular degeneration, and choroidal neovascularization in the fellow eye, the increase in the risk of developing late age-related macular degeneration was not statistically significant. Conclusion: Cases with reticular pseudodruzen should be followed regularly for progression of age-related macular degeneration. Larger, prospective studies will help us better understand the clinical significance of reticular pseudodrusen, its impact on the progression of age-related macular degeneration, and its associated risk factors.