Nano-coatingsfor solar pvsystems
Güneş PV sistemleri için nano kaplamalar
- Tez No: 758763
- Danışmanlar: PROF. DR. PAUL G. WAGSTAFF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Dust Accumulation, Photovoltaic, Solar Energy, Performance Test, Ease of Cleaning
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kingston University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu projenin amacı, tek kristalli PV panelinin performansında Nano-kaplamaların etkisini kıyaslamaktır. Nano kaplamalar N.c.s.r. Demokritos, Atina'da Nano teknolojileri ve Nano biliminde hazırlandı. Kaplamalar, polidimetilsiloksan ağırlıklı olmak üzere (PDMS) çeşitli tiplerdeki Nano parçacıklarının emilsiyon çözeltisine eklenmesi esasına dayandırılır. Kaplamalar, PV panel elektrik gücü üretim verimini arttırmak ve PV standart yüzeyinin mekanik karakteristiğine olan etkisi kıyaslandı. Nano kaplama malzemeleri bir çift ayrı cam levha üzerinde uygulandı. Cam levha PV standart yüzeyinin üstünde yer aldı. Camın ilaveli katmanı yüzünden etki kaybından kaynaklanan düzeltme faktörü hesaplandı. Sonra, düzeltme faktörü, deney sonucu elde edilen veriye uygulandı. Performans test değerlendirmesi esnasında, üretilen güçteki artış ve PV ünite çalışma ısısının azalmaya etkisi ile kaplamasız PV panelin aynı koşullardaki kıyaslaması dikkate alındı. Deney beş kısma bölündü. Birinci kısım, iç ve dış ortamda her ikisi için kaplamasız panelin I-V grafiği bulundu. İkinci kısım, Nano kaplama malzemesi uygulandıktan sonra, iç ve dış ortamın her ikisi için I-V grafiği elde edidi. Üçüncü kısım, yüzeyi toz ile kaplanmış PV paneli için I-V grafiği elde edildi.Dördüncü metot, toz çökelme deneyleri ve su geçirmezlik testlerinden sağlanan veri temeline dayanma vasıtasıyla kaplamalı ve kaplamasız PV panel yüzeylerinin mekanik özellikleri analiz edildi. İlaveten,Yüzey temizlik kolaylığı testleri,temiz ve biriken tozlu camın her ikisi için yürütüldü. Son kısımda, nano kaplı ve kapsız panel yüzeyindeki biriken tozun camı çizme etkisi incelendi. İlaveten,toz PV Panel yüzeyinden temizlendikten sonra, temizlenen PV panel yüzeyi için I-V grafiği elde edildi. Deneysel bulgula, toz çökme testinin tamamlanmasından önce, esnasında ve sonra elde edildi. Varılan sonuç, test edilen Beş nano kaplamanın birbirine bağlı performansları üzerindeki kıyaslamasını inceler.
Özet (Çeviri)
The aim of this project is to compare the influence of the nano coatings on the performance of Mono-crystalline PV panel. The Nano-coatings were prepared at Institute of Nanoscience and Nanotechnology, N.C.S.R. Demokritos in Athens. The coatings are primarily polydimethylsiloxane (PDMS) based emulsions with additives of nanoparticles of various types. The coatings were compared for their improvement on the PV panel power efficiency and their influence on the mechanical characteristics of the PV module surface. Nano coating materials were applied on a separate piece of glass sheet. The glass sheet was placed on the top of PV module surface. Correction factor due to the efficiency loss because of the additional layer of glass was calculated. Then, the correction factor was applied to the experimental data. During the performance test evaluations, both improvement in generated power and improvement in PV cell operating temperature in comparison to uncoated PV panel were taken into account. The experiment was divided into five parts. The first part was to obtain I-V characteristics curve of the uncoated PV panel for both indoor and outdoor environment. The second part was to obtain I-V characteristics curve for both indoor and outdoor environment after applying the Nano-coating materials. Third part was to obtain I-V characteristics curve for the dust accumulated PV panel surface. Fourth method was to analyse the mechanical properties of the coated and uncoated PV panel surface via based on the data obtain from the dust settlement experiments, water repellence tests. In addition, ease of surface cleaning tests is conducted for both clean and dust accumulated glass. In the final part, scratch behaviour of the accumulated dust on the coated and uncoated panel surface was examined. In addition, after the dust removed from the PV panel surface, I-V characteristics curve for cleaned PV panel surface was obtained. The experimental findings obtained before, during, and after the dust settlement test were compared. Conclusion provides a review of the relative performance of the 5 Nano-coating which were tested.