Kedi ve köpeklerde pelvis kırıklarının sağaltımında SOP (String of pearls, inci dizisi) plaklarının kullanımının araştırılması
Investigation of the USE OF SOP (String of pearls) plates in the healing of pelvic fractures in cat and dogs
- Tez No: 759481
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BELGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kedi, kırık, köpek, pelvis, SOP plak, Cat, dog, fracture, pelvis, SOP plaque
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırmada kedi ve köpeklerde pelvis kırıklarında SOP (String of Pearls, İnci Dizisi) plakların kullanımı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Kliniği'ne getirilen, klinik ve radyografik muayeneler sonucu pelvis bölgesinde (sacroiliak bölge, ilium, os ischii, pelvis taban ve asetabulum) kırık saptanan değişik ırk, yaş, cinsiyet ve vücut ağırlığına sahip 3 adet kedi ve 9 adet köpek üzerinde gerçekleştirilen bu çalışmada, bu kırıkların sağaltımı için operatif olarak SOP plak ve vida ile sağaltım uygulandı. Bulgular: Köpeklerde pelvis kırıklarının 2 (%11,7) tanesi sacroiliac luksasyon, 6 (%35,2) tanesi corpus ilium kırıkları, 3 (%17,6) tanesini asetabulum kırıkları, 2 (%11,7) tanesini os ischii kırıkları, 5 (%29,4) tanesini os pubis kırıkları oluşturdu. Kedilerde pelvis kırıkların 1 (%20) tanesini sacroiliac luksasyon, 3 (%60) tanesini corpus ilium kırıkları ve 1 (%20) tanesini de os pubis kırıkları oluşturmuştur. Olgularda postoperatif kontrol klinik olarak 1., 2., 3., 4., 5. haftalarda gerçekleştirilmiştir. Sonuç: Karşılaşılan pelvis kırıklarında tercih edilen sağaltım yöntemi olarak SOP plak ve vida uygulanan vakaların neredeyse tamamında fonsiyonel iyileşme gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the use of SOP (String of Pearls) plates in pelvic fractures in cats and dogs was investigated. Material and Methods: In this study conducted on 3 cats and 9 dogs of different breeds, ages, sexes and body weights which were brought to Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery and diagnosed pelvic region fractures (sacroiliac region, ilium, os ischii, pelvis floor and acetabulum) as a result of clinical and radiographic examinations, operative SOP plate and screw treatment was applied for the treatment of these fractures. Results: 2 (11.7%) of the pelvis fractures in dogs were sacroiliac luxation, 6 (35.2%) corpus ilium fractures, 3 (17.6%) acetabulum fractures, 2 (11.7%) os ischii fractures, 5 (29.4%) os pubis fractures. In cats, 1 (20%) of the pelvic fractures were sacroiliac luxation, 3 (60%) were corpus ilium fractures, and 1 (20%) was os pubis fractures. Postoperative control was performed clinically at the 1st, 2nd, 3rd, 4th, and 5th weeks. Conclusion: Functional recovery was achieved in almost all cases in which SOP plate and screw were applied as the preferred treatment method in pelvic fractures.