Poli̇di̇meti̇lsi̇loksi̇lan i̇le yapay i̇ri̇s geli̇şti̇ri̇lmesi̇
Development of artificial iris with polydimethylsiloxane
  1. Tez No: 759762
  2. Yazar: EZGİ ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Mühendislik Bilimleri, Eye Diseases, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Fotokromik Özellik, Oda Sıcaklığında Vulkanizasyon, Polidimetilsiloksan, Yapay İris, Yüksek Sıcaklıkta Vulkanizasyon, Photochromic Property, Room Temperature Vulcanization, Polydimethylsiloxane, Artificial Iris, High Temperature Vulcanization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnsan irisi, göz rengi ve yüz simetrisi sağlarken, retinaya görsel girdiyi sürdürmede merkezi bir rol oynar. Doğuştan veya travmaya bağlı iris hasarı olan hastalarda ışığa maruz kalmanın verdiği bir tıbbi rahatsızlık olan fotofobi, parlak ışığın gözleri etkilemesine, hassasiyete ve zayıf görmeye neden olur. Yapay olarak hazırlanıp kişiye özel üretilen yapay iris lensleri, doğal irisin dinamik etkisini sağlamaz fakat kişiye estetik sağlar. Bu çalışmada, doğuştan veya travmalı hastalar için yeni bir tedavi seçeneği sağlayabilecek, doğal irisi kısmen taklit eden ve gözde uzun vadeli implant stabilitesine sahip olabilmesi amaçlanan bir oftalmik biyomalzeme oluşturmak için fotokromik ve polimer bileşenleri birleştiren yeni bir yapay iris üretilmesi amaçlanmaktadır. Mevcut iris kusuru tedavi seçeneklerindeki büyük sınırlamanın üstesinden gelmek için, sentetik ve biyouyumlu lens materyallerinin yanı sıra hızlı aktivasyon ve 60 saniyeden daha kısa geri dönüş süreleri tercih edilmiştir. Tez çalışmasında yapay iris, UV ışınları içindeki elektromanyetik enerjiyi absorbe ederek optik özelliklerini değiştiren akıllı malzemeler geliştirilerek üretilmiştir. Akıllı malzemeler, biyouyumluluğu yüksek silikon bazlı katı ve sıvı polimerler (HTV ve RTV) ile kaplanarak üretilmiştir. Üretimi yapılan prototip irisler ile kaplama öncesi mekanik test ile mekanik özellikleri, kaplama öncesi ve sonrası karşılaştırmalı olacak şekilde ışık geçirgenliği testi ile optik özellikleri incelenmiştir. Bu test sonuçlarına göre yapılan tasarım çalışmasının ışık hassasiyetinde anlamlı bir azalma sağlayıp sağlamadığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The human iris take part a central role in maintaining visual input to the retina while providing eye color and facial symmetry. Photophobia, a medical condition caused by exposure to light in patients with congenital or traumatic iris damage, causes bright light to affect the eyes, sensitivity and poor vision. Artificial iris lenses, which are artificially prepared and produced for the person, do not provide the dynamic effect of the natural iris, but provide aesthetics to the person. In this study, it is aimed to produce a new artificial iris that combines photochromic and polymer components to create an ophthalmic biomaterial that partially mimics the natural iris and is intended to have long-term implant stability in the eye, which could provide a new treatment option for congenital or trauma patients. To overcome the major limitation of available iris defect treatment options, synthetic and biocompatible lens materials as well as rapid activation and turnaround times of less than 60 seconds have been preferred. In the thesis study, artificial iris was produced by developing smart materials that change their optical properties by absorbing the electromagnetic energy in UV rays. Smart materials are produced by coating with high biocompatibility silicon-based solid and liquid polymers (HTV and RTV). The optical properties of the prototype irises were examined with the pre-coating mechanical test and the light transmittance test in a comparative way before and after the coating. According to these test results, it was evaluated whether the design study provided a significant reduction in light sensitivity.