Türkiye'de yetişkin animasyonu ve Kötü Kedi Şerafettin
Adult animation in Turkey and the Bad Cat Serafettin
- Tez No: 760577
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNEŞ OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çizgi Film, Animasyon, Yetişkin Animasyon, Kötü Kedi Şerafettin, Cartoon Film, Animation, Adult Animation, The Bad Cat Serafettin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde dünya genelinde görsel ve işitsel alanın önemli bir bölümünü oluşturan animasyon sektörü, televizyon, sinema, dijital platformlar ve sosyal medyanın vazgeçilmezi konumuna gelmiştir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya'nın animasyon sektörü ile ilgili liderliği bilinirken, son yıllar Doğu Asya ve Avrupa'da da önemli yapımlar gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde ise son yıllarda bazı gayretli çalışmaların oluştuğu gözlemlenmektedir. Özellikle TRT Çocuk kanalının yayın hayatına başlaması ile sektör cezbedici bir duruma gelmiştir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı gelişmekte olan animasyon sektörünün geldiği son nokta ve yapılan yeni akım çalışmalar ile animasyonun sadece çocuklara yönelik olmadığı vurgulanarak yetişkinlere yönelik animasyon örnekleri üzerinden farklarını ortaya koymak olarak ifade edilmektedir. Bu amaç doğrultusunda elde edilen bulgulardan en önemlisi esasen «Animasyon sadece çocuklar için midir?» sorusunun cevabı olarak nitelendirilebilecek olan bir «hayır» ile ifade edilmektedir. Animasyon yalnızca çocuklar için değil yetişkinlere de yöneliktir. Yetişkin animasyonları içerik ve karakter tasarımı bakımından çocuk animasyonlarına oranla daha kapsamlı yapılmaktadır. Çalışmanın konusunu oluşturan yetişkin animasyonu ile ilgili de yine dünyada birçok kült yapım sıralanabilmektedir. Ülkemizde ise son on yıl değerlendirildiğinde önemli gelişmelerin olduğu görülmektedir. Bu anlamda yetişkin animasyonunun ülkemizdeki en önemli örneği Kötü Kedi Şerafettin olarak kabul edilmektedir. Kötü Kötü Kedi Şerafettin çizgi romandan canlandırma sinemasına uyarlanan bir film olma özelliği taşımaktadır ve bu anlamda Türkiye'de bir ilktir.
Özet (Çeviri)
Today, the animation industry, which is a major part of the visual and auditory space around the world, has become the essential of television, cinema, digital platforms and social media. While notably the leadership of the United States and Japan in the animation industry has been known, important productions have been made in East Asia and Europe over the past years. In our country, some efforts have been observed in recent years. The industry has become tempting, especially when the TRT Child Channel starts broadcasting. In this respect, the aim of the study is to show the difference between the emerging animation industry and the new current studies and animation not only for children, and the examples of animations for adults. Most important of the findings obtained for this purpose is,“is animation for children only?”it is expressed by a“no”which can be described as the answer to the question. Animation is not only for children, but also for adults. Adult animations are more comprehensive in terms of content and character design than in child animations. It is also possible to list many cults in the world about adult animation that is the subject of the study. In our country, significant developments have been seen when the last decade has been evaluated. In this sense, the most important example of adult animation in our country is considered The Bad Cat Serafettin. The Bad Cat Serafettin is a film adapted from comic book to animation cinema and is a first in Turkey.