COVID-19 pandemisinin aşılanmış 65 yaş üstü bireylerin, aşılanmaya bakışına etkisi
The effect of the covid-19 pandemic on the vaccination of individuals over 65 years old
  1. Tez No: 762153
  2. Yazar: ALİ UĞUR ERGİN
  3. Danışmanlar: UZMAN DÜRİYE SILA KARAGÖZ ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, erişkin aşılama, influenza, pnömoni, COVID-19, adult vaccination, influenza, pneumonia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Samsun Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızın amacı COVID-19 aşısı yaptıran 65 yaş ve üstü bireylerin aşılanma ile ilgili bilinç düzeyinin değerlendirilmesi ve COVID-19 pandemisinin geriatrik yaş grubunda aşılanmaya bakışı etkileyip etkilemediğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 22.06.2021-22.06.2022 tarihleri arasında Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde COVID-19 aşısı olan 65 yaş ve üzeri erişkinlerin aşılama davranışının incelendiği kesitsel tanımlayıcı bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Hastanemizde aşılanan ve kendisine ulaşılıp çalışmaya katılmaya gönüllü olan 299 kişi dahil edilmiştir. Anket güncel literatür verileri incelenerek ve 65 yaş üstü kişilerin özel aşılama önerileri ile birleştirilerek oluşturulmuştur. Çalışmada kullanılan ankette katılımcıların pandemi öncesi ve sonrası kendilerine önerilen aşıları olup olmadıkları, eğer aşı olmadılarsa bunların nedenlerinin neler olduğu, COVID-19 pandemisinin bu yaş grubunda genel aşılanmaya bakışı etkileyip etkilemediği sorgulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen kişilerin yaş ortalaması 72,7 ± 6,6 yıl (yaş aralığı: 65-99) idi. Katılımcıların % 53,5 ilkokul mezunu olduğu tespit edildi. Katılımcıların % 84,3'ünün ise en az bir komorbiditesi olduğu bulundu. Çalışmaya katılan kişilerin influenza ve pnömoniye karşı aşılanmaya bakışının değişimi incelendiğinde bundan sonra influenza ve pnömoni aşısı olmayı düşünenlerin sayısı pandemiden önce influenza ve pnömoni aşısı olanların sayısına göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha fazla idi (sırasıyla p< 0,001, p< 0,001). 65 yaş ve üstüne önerilen influenza, pnömokok, tetanoz ve zona aşıları için aşı olmama nedenlerinin benzer olarak 'aşı olmam gerektiğini bilmiyordum', 'aşı hakkında yeterli bilgim yok' ve 'doktorum önermedi, önerseydi yaptırırdım' olduğu görüldü. Çalışmaya katılan 299 kişinin 282'sinin (% 94,3) bundan sonra düzenli olarak COVID-19 aşısı olmayı düşündükleri öğrenildi. Katılımcıların % 84,3'ünün COVID-19 pandemisi ile beraber erişkin aşılanmaya bakışlarının olumlu yönde etkilendiği tespit edildi. Tartışma ve sonuç: İnfluenza, pnömokok, tetanoz ve zona aşıları için bundan sonra bu aşıları olmayı planlayanların sayısı, istatistiksel açıdan anlamlı olarak pandemiden önce bu aşıları olanların sayına göre fazla bulunmuştur. Çalışmamıza katılan kişilerin COVID-19 pandemisinin genel aşılanmaya bakışını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. 65 yaş ve üzeri tüm yetişkinlerin erişkin rutin aşılama programıyla ilgili bilgilendirilmesinin önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of our study is to evaluate the level of awareness about vaccination of individuals aged 65 and over who have received the COVID-19 vaccine and to evaluate whether the COVID-19 pandemic has affected the outlook for vaccination in the geriatric age group. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional descriptive study in which the vaccination behavior of adults aged 65 years and over who received the COVID-19 vaccine at Samsun Education and Research Hospital between 22.06.2021 and 22.06.2022 was examined. 299 people who were vaccinated and reached out to our hospital and volunteered to participate in the study were included. The questionnaire was created by studying the current literature data and combining it with special vaccination recommendations of people over 65. The questionnaire used in the study questioned whether the participants had the vaccines recommended to them before and after the pandemic, what are the reasons for them if they were not vaccinated, and whether the COVID-19 pandemic affected the overall vaccination outlook in this age group. Results: The mean age of the people included in the study was 72.7 ± 6.6 years (age December: 65-99). It was found that 53,5 % of the participants graduated from primary school. It was found that 84,3 % of the participants had at least one comorbidity. Of the persons who participated in the study examined the change of the look to get vaccinated against influenza and pneumonia after that, when the pandemic influenza and pneumonia influenza and pneumonia vaccine before the number of those who, based on the number of the people who receive the vaccine was statistically significantly greater (P< 0,001 P< 0,001). It was found that the reasons why I was not vaccinated for the recommended influenza, pneumococcal, tetanus and shingles vaccines at the age of 65 and older were similarly 'I didn't know I should be vaccinated', 'I don't know enough about the vaccine' and 'my doctor didn't recommend it, I would have done it if he had suggested it. It was learned that 282 (94,3 %) of the 299 people participating in the study were thinking about getting the COVID-19 vaccine regularly after that. It was found that 84,3 % of the participants' views on adult vaccination were positively affected by the COVID-19 pandemic. Conclusion: The number of those who plan to have these vaccines after this for influenza, pneumococcal, tetanus and shingles vaccines has been found to be statistically significant compared to the number of those who had these vaccines before the pandemic. It has been observed that the COVID-19 pandemic has positively affected the overall vaccination outlook of the people participating in our study. We believe that it is important that all adults aged 65 and over are informed about the adult routine vaccination program.