Gastrointestinal kanamalarda mortalite ve tekrarlayan kanama oranlarının crusade skoru ile değerlendirilmesi
In this study, all-cause mortality risk at hospital, in the 6-month period after admission and in the 1-year period and, rebleeding risk were evaluated using the crusade scoring systems
- Tez No: 762252
- Danışmanlar: DOÇ. ABDURAHMAN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal kanama, Crusade skoru, Rockall skoru, Glascow-Blatchford skoru, mortalite, tekrar kanama, Gastrointestinal bleeding, Crusade score, Rockall score, GlascowBlatchford score, mortality, rebleeding
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Üst gastrointestinal sistem (GİS) kanamaları sık karşılaşılan mortalite ve morbidite nedenlerindendir. Çalışmamızda gis kanaması ile başvuran hastalarda, hastanede, başvurusundan sonraki 6 aylık süreçte ve 1 yıllık süreçteki mortalite oranlarına ve tekrarlayan kanama oranlarına Crusade, Rockall, Glasgow-Blatchford skorlaması ile bakıldı. Bu çalışma 01 Ocak 2019 – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi'ne üst gis kanama tanısıyla başvuran hastalarda retrospektif olarak gerçekleştirildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Hastaların yaş, cinsiyet, endoskopi bulguları, ek hastalık varlığı ve sayısı, kardivasküler bulguları, damar hastalığı olup olmadığı, 1 sene içindeki mortalite durumu, tekrarlayan kanama durumu, başvuru anındaki vital bulgular (tansiyon arteriyel, nabız) kaydedildi. Başvuru anındaki hemoglobin, hemotokrit, lökosit, platelet, BUN, kreatinin, kalsiyum, sodyum, klor, potasyum, ALT, AST, total bilirubin, direkt bilirubin, LDL, trigliserid ve INR gibi laboratuvar değerleri de kaydedildi. Çalışmaya toplam 194 kişi dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 66,3(±17,15) olup %67,5'u (n=131) erkekti. Hastaların yarısından fazlasında ek hastalık mevcut olup sırasıyla en sık hipertansiyon ve koroner arter hastalığı (KAH) yer almaktaydı. Bu kronik hastalıklardan mortaliteyle ilişkili olanlar, diyabetes mellitus ve alzheimer hastalığı olarak saptandı. Yaş arttıkça mortalitenin arttığı saptandı. Hastaların tümüne endoskopik tedavi uygulandığı, 60'ının (%30,9) takipte kanadığı ve 45'inin (%23,1) oranında mortalite tespit edildi. Rockall skorunun hastane mortalitesini göstermede etkili olduğu, GlascowBlatchford skorunun 1 yıllık mortaliteyi göstermede diğer skorlamalara kıyasla etkili olduğu gösterilmiştir. Rockall, Glasgow-Blatchford ve Crusade skorunun tekrarlayan GİS kanamayı göstermede etkili olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Upper gastrointestinal tract (GI) bleeding is a frequent cause of mortality and morbidity. In this study, all-cause mortality risk at hospital, in the 6-month period after admission and in the 1-year period and, rebleeding risk were evaluated using the Crusade, Rockall and, Glaskow-Blatchford scoring systems. This study was carried out among patients attended to Tokat Gaziosmanpasa University Hospital with the diagnosis of upper GI bleeding between 2019 and 31 December 2021 retrospectively. Demographic and clinical characteristics of the patients were recorded. Data of the patients were recorded including age, gender, comorbid illness presence and count, endoscopic findings, cardiac illness findings, peripheric arterial disorder findings, mortality status in 1 year of bleeding episode, rebleeding status in 1 year of bleeding episode and vital signs (blood pressure, pulse) were recorded. Laboratory parameters on admission including hemoglobin, hematocrit, leukocyte count, platelet count, BUN, creatinine, calcium, sodium, chlorine, potassium, ALT, AST, total bilirubin, direct bilirubin, LDL, triglyceride, and INR were also recorded. A total of 194 people were included in the study. The mean age of the patients was 66,3(±17,15) and, 67.5% (n=131) of whom were male. Comorbid illness was found in more than half of the patients. Most frequent comorbid illnesses were hypertension and coronary arterial disease, respectively. Diabetes mellitus and Alzheimer's disease were comorbid illnesses that were related the mortality. It was found that mortality increased with increasing age. Endoscopic treatment was applied to all patients, rebleeding occured in 60 patients (30.9%) during follow-up, and mortality was detected in 45 (23.1%) patients. It has been shown that while the Rockall score is more effective to demostrate hospital mortality, the Glascow-Blatchford score is more effective demonstrating 1-year mortality compared to other scoring systems. It is found that all of the scoring systems including Rockall score, Glasgow-Blatchford score and Crusade score are effective in predicting rebleeding risk.