Auditory inattentional deafness investigated with eye tracking
İstemsiz sağırlık olgusunun göz takip yöntemi ile araştırılması
  1. Tez No: 764200
  2. Yazar: GİZEM TANSELİ KASPAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: istem dışı sağırlık, seçici işitsel dikkat, göz takibi, Environmental sounds, inattentional deafness, selective auditory attention
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Dikkat, literatürde bilişsel sinir bilim, psikoloji ve eğitim bilimleri kapsamında geniş çapta çalışılmaktadır. Dört tür dikkat vardır: seçici dikkat, bölünmüş dikkat, sürekli dikkat ve yönetici dikkat. Bu tez, işitsel seçici dikkat ve istem dışı sağırlığı göz izleme yaklaşımıyla inceleyecektir. Bazı çalışmalar, ses değişikliği ile görsel bir görev veya görsel bir değişiklik ile işitsel bir görev gibi iki modalite arasında bir değişiklik olursa, çoklu model koşullardaki değişiklikler yardımıyla istem dışı körlük ve istemsiz sağırlığın azaltılabileceğini göstermektedir. Mevcut deney, ilk adımı atmayı ve çoklu model değişikliklerin dikkatsiz sağırlık üzerindeki etkilerinin anlaşılmasını genişletmeyi amaçlıyor. Bu tezin temel amacı, çevresel seslerin türünün gizli seslerin tanınmasını etkileyip etkilemediği, şimşek sesinin ve kıyıya çarpan dalganın sesinin istem dışı sağırlığa etkisi olup olmayacağının araştırılmasıdır. Araştırma sorularımız; (1) Negatif çevresel sesi (Şimşek) ve pozitif çevresel sesi (Dalga) duyan katılımcıların gizli sesi algılama olasılıkları, sessiz koşullarda gizli sesleri duyan katılımcılara göre daha az olacaktır, fakat aynı zamanda çevresel olumsuz ses, katılımcıların iç ruh haline etkisine bağlı olarak gizli seslerin farkındalığını azaltacaktır, (2) deneyde gizli sesler verildiğinde katılımcının göz bebeği boyutu fark gösterecektir. Deneyin sonuçları, ses türünün katılımcıların gizli seslerin farkındalığı üzerinde bir etkisi olduğunu gösterdi. Ayrıca deney sırasında gizli sesleri duyduklarında göz bebeği genişlemesi veya göz bebeği daralması meydana geldi.
Özet (Çeviri)
This thesis will examine auditory selective attention and inattentional deafness with an eye-tracking approach. The current experiment aims to take the first step and expand the understanding of the effects of multimodal changes on inattentional deafness. The main aim of this study is whether the type of environmental sounds affects the recognition of hidden sounds and whether the participants counting the lightning strike (thunder) and the sound of the wave hitting the shore will have an impact on the inattentional deafness or not. Our research questions are; (1) the participants who hear the negative environmental sound (Thunder) and the positive environmental sound (Wave) will be less likely to detect the hidden sound than the participants who hear the hidden sounds in silent conditions, but also we hypothesis that the environmental negative sound will decrease the awareness of the hidden sounds depending on its effects on participants internal mood, (2) participants pupil size will show the difference when hidden sounds are given in the experiment. Results of the experiment showed that the sound type had an impact on participants' awareness of the hidden sounds. Besides, when they hear the hidden sounds during the experiment, their pupil dilation and pupil constriction occurred. Our results indicated that hidden sound awareness affects the pupil size of the participants in general and the type of environmental sound had an impact on hidden sound awareness.