Semptomatik devital dişlerde aynı seansta preoperatif ağrının azaltılması ve postoperatif ağrının önlenmesine yönelik üç farklı yöntemin karşılaştırılması: Klinik çalışma
Comparison of three different methods for reducing preoperative pain and preventing postoperative pain in the same session in symptomatic nonvital teeth: A clinical study
- Tez No: 765723
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DİLJİN KEÇECİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyostimülasyon, Endodonti, Kriyoterapi, Lazer, Ozon, Postoperatif ağrı, Semptomatik apikal periodontitis, Biostimulation, Endodontics, Cryotherapy, Laser, Ozone, Postoperative pain, Symptomatic apical periodontitis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı semptomatik apikal periodontitisli devital dişlerde kanal içi ozon uygulaması, intrakanal kriyoterapi ve düşük seviyeli lazer terapisinin (DSLT) postoperatif ağrıya etkisini üç farklı zaman aralığında karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya dahil edilen 40 hasta 4 gruba ayrıldı. Tüm tedaviler OneCurve rotasyon aletleri kullanılarak yapıldı. Hastalar dört gruba ayrıldı: DSLT grubu, Kriyoterapi grubu, Ozon grubu ve Kontrol grubu. Rubber Dam altında çürük temizlenmesi ve giriş kavitesinin açılmasının ardından kanal boyu tespiti; OneG PathGlider ve OneCurve (MicroMega) 25 0,6 ve 35 0;6 rotasyon eğeleri kullanılarak mekanik preperasyon ve rutin NaOCl-Serum Fizyolojik-EDTA-CHX Glukonat ile kimyasal irrigasyonun ardından ilgili dişe dahil edildiği gruba göre tedavi prosedürleri uygulandı. Ozon grubu için; dişin geçici restorasyonu öncesi kanaların paper pointler ile kurutulmasını takiben ve her kanala 24x4 olacak şekilde Prozone (W&H) cihazı ile 140 ppm @ 2 lt/dk intrakanal ozon gazı uygulandı. Kriyoterapi grubuna her bir kanal için 20 mL olacak şekide 2.5 derecedeki serum fizyolojik uygulaması gerçekleştirildi. DSLT grubu için ise ilgili dişin her bir kök ucuna ayrı olarak 200 µm optik fiber uç ile kökün apeksi etrafındaki dokudan yaklaşık 10 mm uzaklığa yerleştirilmiş ve 0,5 W ve 10 Hz'de 30 sn boyunca lazer ışını uygulandı. Tüm dişler cam iyonomer simanla geçiri olarak restore edildi ve postoperatif ağrı ölçümleri seans sonu, 48. Saat ve 7. Gün olacak şekilde Görsel Analog Skala (VAS) üzerine kaydedildi. Bulgular: Yapılan istatistik analizlere göre seans sonunda postoperatif ağrı kontrolü bakımından Kriyoterapi ile DSLT işlemleri ortalamaları arasında anlamlı bir fark olmadığı (p>0,005) ancak diğer iki işlemden daha yüksek ortalamaya sahip olduğu (p0,05) tespit edilmiştir. Sonuç: Seans sonunda ve 48. saat postoperatif ağrı kontrol başarısı adına DSLT, kriyoterapi ve ozon gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha az postoperatif ağrı kaydedilmiştir. Ancak 7. günde postoperatif ağrı yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Bu çalışmanın sınırları dahilinde, düşük seviyeli lazer tedavisi, intrakanal kriyoterapi ve ozon tedavisi postoperatif ağrıyı önlemede yararlı olabilecek yöntemlerdir ancak postoperatif ağrıyı önlemede birbirlerine üstünlükleri olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the effects of intracanal ozone application, intracanal cryotherapy and low-level laser therapy (DSLT) on postoperative pain in devital teeth with symptomatic apical periodontitis. Material and Methods: Forty patients included in the study were divided into 4 groups. All treatments were performed using OneCurve rotation instruments. The patients were divided into four groups: DSLT group, Cryotherapy group, Ozone group and Control group. After mechanical preparation using OneG PathGlider and OneCurve (MicroMega) 25 0.6 and 35 0.6 rotation files, NaOCl-Saline-EDTA-CHX Gluconate irrigation; treatment procedures were performed according to the group in which the tooth was included. For ozone group; after the canals were dried with paper points before the temporary restoration of the tooth, 140 ppm @ 2 lt/min intracanal ozone gas was applied to each canal with a 24x4 Prozone (W&H) device. The cryotherapy group was administered 20 mL of saline at 2.5 degrees for each channel. For the DSLT group, a 200 µm optical fiber tip was placed at a distance of approximately 10 mm from the tissue around the apex of the root and a laser was applied at 0.5 W and 10 Hz for 30 seconds to each root tip of the tooth. All teeth were permanently restored with glass ionomer cement and postoperative pain measurements were recorded on the Visual Analogue Scale (VAS) at the end of the session, 48 hours and 7 days. Results: According to the statistical analyzes, there was no significant difference between the mean of cryotherapy and DSLT procedures at the end of the session in terms of postoperative pain control (p>0.005), but it had a higher mean than the other two procedures (p0.05) between the pain reduction amounts according to VAS measurements of Cryotherapy, Ozone, DSLT, and Control processes. Conclusions: Less postoperative pain was recorded in the DSLT, cryotherapy and ozone groups compared to the control group at the end of the session and 48 hours postoperative pain control success. However, there was no statistically significant difference between the groups in terms of postoperative pain on the 7th day. Within the limits of this study, low-level laser therapy, intracanal cryotherapy, and ozone therapy are methods that may be beneficial in preventing postoperative pain, but they do not seem to be superior to each other in preventing postoperative pain.