Osmanlı kaynaklarına göre Japonya'da sosyal hayat
Social life in Japan acording to Ottoman sources
- Tez No: 766086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ertuğrul Faciası, Japonya, Atalar Kültü, Modernleşme, Abdürreşid İbrahim, Ertuğrul Disaster, Japan, Ancestors Cult, Modernization, Abdürreşid İbrahim
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
19. yüzyılda, Düvel-i Muazzama karşısındaki Hasta Adam yine kendi gibi Doğulu bir milletin bu büyük devletler karşısındaki yükselişine tanıklık etmiştir. Japonya'nın bu durumu Osmanlı çevrelerinde derin yankılar uyandırmış, uzun zamana yayılan modernleşme hareketlerine bir ışık olması açısından Japonya ve Japon modernleşmesi Osmanlı aydınları tarafından incelenmiştir. Dönemin konjonktürü her iki devleti de Batı karşısında müttefik aramaya itmiş, böylece aydınlar arasında süren ilgi siyasi alanda da kendisini göstermiştir. II. Abdülhamid'in şehzadelik döneminde başlayan Japonya ilgisi Sultan olduğunda daha yoğun bir hâl almıştır. 93 Harbi'nin şafağında tahta çıkan II. Abdülhamid, Ruslara karşı Japonlarla daha önceden bir ittifak yapılmayışına hayıflanmış ve bundan sonra Japonya ile ilişkiler bu amaç üzerine inşa edilmiştir. Ancak bu süreçte Rusya çekincesi padişahı her daim etkilemiştir. İkili ilişkilerin gelişiminde Ertuğrul Faciası bir dönüm noktası olmuştur. Osmanlı aydınları gerek Batılı kaynaklardan hareketle oluşturdukları telif eserler, gerek çeviriler gerek de yerinde gidip gördüklerini anlatan eserler vermiştir. Kaynaklar, coğrafyası, tarihi, dini, kadın-erkek ilişkileri, giysisi, yemek kültürü gibi gündelik hayata dair pek çok alanda dönemin Japonyası hakkında bize aydınlatıcı bilgiler sunmaktadır. Bunların çoğu Japon modernleşmesinin dinamiklerini irdeleyerek Osmanlı'ya bu konuda örnek olmasını umdukları belli başlı noktalara dikkat çekmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 19th century, 'Sick Man' against the Düvel-i Muazzam witnessed the rise against these great states of an 'Eastern' like himself. This situation of Japan had deep repercussions in Ottoman circles, Japan and Japanese modernization were examined by Ottoman intellectuals in terms of being a light on the modernization movements that spread extended time and lack consistency. The conjuncture of the period pushed both states to seek allies against the West, so the continuing interest among the intellectuals showed itself in the political field as well. The interest in Japan started during the reign of Abdulhamid II became more intense when he became the Sultan. Abdulhamid ascended the throne at the dawn of the 93 War regretted that there was no previous alliance with the Japanese against the Russians and after that, relations with Japan were built on this purpose. However, while this was being done, reservation against the Russian always affected the sultan. Ertuğrul Frigate Disaster has been a turning point in the development of bilateral relations. Ottoman intellectuals produced both copyrighted works obtained from Western sources and translations and works describing what they saw on the spot. Resources; It provides us with enlightening information about the Japan of the period in many areas of daily life such as geography, history, religion, male-female relations, clothing, and food culture. As most of them examined the dynamics of Japanese modernization, they drew attention to certain points hoped to set an example for the Ottoman Empire.