Bağlanma stili ve benlik saygısının yeme davranışları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between attachment style and self-esteem with eating behaviors
- Tez No: 766380
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYRUZ USLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Benlik Saygısı, Yeme Davranışı, Attachment Styles, Self-Esteem, Eating Behavior
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada, bağlanma stili ve benlik saygısının yeme davranışları ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. İlişkisel tarama modeli çerçevesinde düzenlenen bu çalışmanın araştırma grubunu Türkiye'de üniversite öğrenimi gören 18-24 yaş arası 289 kadın, 235 erkek olmak üzere toplam 524 katılımcı oluşturmaktadır. Veri, kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin toplanmasında İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), Hollanda Yeme Davranışı Anketi (HYDA) kullanılmıştır. Verilerin analizi Pearson Korelasyon Katsayısı ve Çoklu Standart Regresyon analizi teknikleri ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda bağlanma stili ve benlik saygısının yeme davranışları ile arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Buna göre; benlik saygısı ve korkulu bağlanma stillerinin kısıtlayıcı yeme davranışı için anlamlı yordayıcı olduğu tespit edilmiştir. Benlik saygısı puanı arttıkça bireylerin benlik saygısı düşmekte, benlik saygısı puanı azaldıkça bireylerin benlik saygısı puanı artmaktadır. Benlik saygısı ve korkulu-kaygılı bağlanma stillerinin kısıtlayıcı yeme davranışına etkisinin pozitif olduğu gözlemlenmiştir. Kısıtlayıcı yeme davranışındaki değişimi en iyi açıklayan değişkenin benlik saygısı olduğu saptanmıştır. Benlik saygısı, korkulu bağlanma ve güvenli bağlanma stillerinin duygusal yeme için anlamlı yordayıcı olduğu tespit edilmiştir. Benlik saygısı ve korkulu bağlanma stilinin duygusal yeme davranışına etkisinin pozitif, güvenli bağlanma stilinin ise negatif etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Duygusal yeme davranışındaki değişimi en iyi açıklayan değişkenin güvenli bağlanma olduğu saptanmıştır. Güvenli bağlanma ve korkulu bağlanmanın dışsal yeme için anlamlı yordayıcı olduğu tespit edilmiştir. Korkulu bağlanma stilinin dışsal yeme davranışına etkisinin pozitif, güvenli bağlanma stilinin ise negatif etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Dışsal yemedeki değişimi en iyi açıklayan değişkenin güvenli bağlanma olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between attachment style and self-esteem with eating behaviors. The research group of this study, which was organized within the framework of the relational screening model, consists of a total of 524 participants, 289 women and 235 men, between the ages of 18-24, studying at university in Turkey. The data were collected with an easily accessible sampling method. Relationship Scales Questionnaire (PSA), Rosenberg Self-Esteem Scale (RBSS), Dutch Eating Behavior Questionnaire (HYDA) were used to collect data. Data analysis was performed using Pearson Correlation Coefficient and Multiple Standard Regression analysis techniques. As a result of the research, it was determined that there is a relationship between attachment style and self-esteem and eating behaviors. According to this; self-esteem and fearful attachment styles were found to be significant predictors of restrictive eating behavior. As the self-esteem score increases, the self-esteem of the individuals decreases, and as the self-esteem score decreases, the self-esteem score of the individuals increases. It was observed that the effects of self-esteem and fearful-anxious attachment styles on restrictive eating behavior were positive. It has been determined that the variable that best explains the change in restrictive eating behavior is self-esteem. Self-esteem, fearful attachment and secure attachment styles were found to be significant predictors of emotional eating. It was observed that the effects of self-esteem and fearful attachment style on emotional eating behavior were positive, while secure attachment style had negative effects. It was determined that the variable that best explains the change in emotional eating behavior is secure attachment. Secure attachment and fearful attachment were found to be significant predictors of external eating.