مغايرات روايات ونسخ سنن أبي داود وأثرها في الأسانيد والمتون(كتاب السنة نموذجًا)
Nüsha farklılıkları ve etkileri bağlamında Ebû Dâvûd'un Sünen'i (Kitabu's-Sünne örneğinde)
  1. Tez No: 767120
  2. Yazar: YOUSEF JIJEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN CİRİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Differences, Narrations, Manuscript Copies, Sunan, Prominent Narrations, Abu Dawood
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Ebû Dâvûd'un es-Sünen'i umumiyetle Kütüb-i Sitte diye anılan temel hadis kitapların üçüncüsü olup, İslâm âlimleri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Zira bu eser hakkında;“fıkhî hükümler konusunda bir müctehid için sadece Sünen-i Ebû Dâvûd yeterlidir”denilmiştir. Dolayısıyla böyle bir eserin, müellifinin, râvîlerinin ve meşhur rivâyetlerinin –ki bunlar el-Lü'lüî', İbn Dâse, Ebû Saîd İbnü'l-A'râbî, İbnü'l-'Abd ve er-Ramlî rivâyetleridir-bilinmesi büyük önem arz etmektedir. Ayrıca bu rivâyetler arasında isnâd ve metin bakımından ortaya çıkan farklılıklar ve bunların manaya tesirleri ayrı bir tetkik konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bilinmesi gereken husus, Sünen-i Ebû Dâvûd şârihlerinin dayandıkları nüsha ve rivâyetlerin hangilerinin olduğudur. Dolayısıyla Sünen'in rivayetlerini, müelliflerini, bu rivayet nüshalarının isnadlarını ve özelliklerini mutlaka bilmek gerekmektedir. Bunun için meşhur olan rivayetlerin araştırılması zorunlu bir durumdur. Bu tezde, sağlamlık ve güvenilirlik yönünden Sünen nüshalarından sekizi dikkate alınmıştır. Bunlar arasında İbn Hacer nüshası ilk sırayı almaktadır. Müteakiben birçok âlimin okuyup okuttuğu, oldukça kıymetli bilgi ve taʻlikler ihtiva eden İbn Taberzed nüshası gelmektedir. Bu iki nüshayı diğer nüshalar takip etmektedir. Tanınmış hadis alimi ve muhakkik Üstad Muhammed Avvâme, Sünen-i Ebû Dâvûd neşrinde bu hususlara büyük ölçüde dikkat çekmektedir. Neticede Avvâme neşri, güvenilir ve kapsamlı bir çalışma olmuştur. Araştırmanın asıl konusu; isnad ve metinlere etkisi olan bir kelimenin birden fazla ve farklı şekillerde zabtedilmesi ve bunun neticesi mânâya zenginlik katan nüsha farklılıklarının dikkatle incelenmesidir. Herhangi bir tesiri olmayan farklılıklara ise işaret etmekle yetinilecektir. Diğer taraftan nüsha farklılıklarının, eserin aslının kuvvetine ve sağlamlığına bir delil olduğuna, her nüshanın aslında müstakil bir rivâyet olarak değerlendirildiğine dikkat çekilecektir. Araştırmanın önemli sonuçları şöyle zikredilebilir: Sünen-i Ebî Dâvûd rivayetleri arasında el-Lü'lüî rivayeti, rivâyetler arasında en meşhurudur. Hadis âlimlerinin çoğu bu nüshaya dayanmışlardır. Temel hadis kaynaklarının nüsha ve rivâyet farklılıklarının araştırılması, bu eserlerdeki farklı bilgilerin ortaya konulması bakımından oldukça önemli olup, bu alanda pek çok ciddî akademik çalışma ve araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Kelimeleri: Farklılıklar, Rivâyetler, Nüshalar, Sünen, Sünenin Râvîleri, Ebû Dâvûd.
Özet (Çeviri)
This study endeavours to explain issues relating to Sunan-i Abu Dawood, which is accepted as the third prime hadith source among Kutub-i Sittah. Due to the vital importance among scholars, it is said that“Sunan-i Abu Dawood itself is sufficient for a jurist to give jurisprudent rulings.”Therefore, it is essential for such an important hadith collections author, narrators and prominent narrations – being al-Lu'lui, Ibn Dasah, Ibn al-Aʻrabi, Ibn al-ʻAbd and ar-Ramli narrations – to be studied. Another research question is how the varying isnad and textual differences affect the meaning of the narration. For this reason, it is essential to acknowledge the manuscript copies and narrators used by the commentators of Abu Dawood. Thus, it is necessary to know its author, manuscript narration, narrations and qualities (properties). Scholars consider it crucial to research reliable narrations. In relation to this, eight authentic and reliable Sunan manuscripts have been identified and preferred. The first manuscript narration preferred is Ibn Hajars copy, followed by Ibn Taberzad which has been read and taught by many scholars consisting valuable information and notes. These two copies also correlate with the other eight copies. Muhammad Awwamah also makes mention of useful aspects in his Sunan-i Abu Dawood manuscript edition. As a result, his study has become a reliable, convincing and dependent manuscript edit. The main framework of the study is the identification of differences seen in the manuscripts due to the ability of multi voweling (words) and how it effects expressing various meanings to the isnad and text. However, differences that do not have such a nature have only been pointed out. The study then goes on to how the difference in manuscripts serves the purpose of proving authenticity and reliability. Each and every manuscript being accepted and evaluated as an individual manuscript narration.