'1970'li yıllarda Türk kadınlarının uluslararası dünyayı yorumlaması: Kadınların Sesi gazetesi örneği'
'Turkish women's interpretation of the international world in the 1970s: The case of Kadinlarin Sesi journal'
- Tez No: 769987
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAİKA ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İlerici Kadınlar Derneği, Kadınların Sesi Gazetesi, İkinci Dalga Feminizm, Marksist Feminizm, Soğuk Savaş Dönemi, Progressive Women's Association, Women's Voice Journal, Second Wave Feminism, Marxist Feminism, Cold War Period
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Feminist hareketin 1960'larda ortaya çıkan ve kabaca yirmi yıl süren ikinci dalgası, üniversitelere erişimi olan kadınların entelektüel gelişimleri, ayrımcılıkla mücadele ve kadınlar arasında dayanışma konusunda ısrar etmeleri kadar, değişen sosyo-politik sistemlere yönelik eleştirileri, toplumsal cinsiyet eşitliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği talepleri etrafında şekillenen aktif bir dönemi ifade eder. İkinci dalga feminizmin merkezi çoğu zaman Batı'da olmasına rağmen, hareketin ele aldığı konuların yavaş yavaş tüm dünyaya yayıldığı görülmektedir. Türkiye de kadın hareketlenmelerinin etkisinde kalan bir ülke olarak görülmektedir. Bu tez, 1970'li yıllarda Türkiye kadınlarının aile içi şiddetten evlilik içi tecavüze, üreme haklarından resmi hukuki eşitsizliklere kadar diğer ülkelerdeki kız kardeşlerinin tartıştığı çeşitli konuları, İlerici Kadınlar Derneği tarafından yayımlanan Kadınların Sesi gazetesine odaklanarak nasıl ele aldıklarını incelemektedir. Ancak çalışmanın temel amacı, İlerici Kadınlar Derneği başlığı altında örgütlenen bu kadınların uluslararası sistemi nasıl algıladıklarını ve dünyada olup bitenleri nasıl yorumladıklarını ve kendilerini dönemin uluslararası sistemi içinde nasıl konumlandırdıklarını ortaya koymaktır. Bu bağlamda çalışma, İlerici Kadınlar Derneği tarafından Ağustos 1975-Ağustos 1980 tarihleri arasında yayınlanan Kadınların Sesi gazetesinde yer alan uluslararası haberlerin analizinden oluşmaktadır. Bu dönem, uluslararası sistemde soğuk savaşın hâkim olduğu dönemdir. Bu nedenle bu tez, uluslararası haberleri analiz ederken, Kadınların Sesi gazetesinin soğuk savaş dünyasında baş gösteren farklı blokları nasıl anlamlandırdıkları, kendilerini bu farklı bloklar içerisinde nereye konumlandırdıkları ve en önemlisi farklı bloklar içinde yaşayan kadınların yaşamlarını nasıl temsil ettikleri üzerinde durulan temel analiz kategorilerini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The second-wave of feminist movement which emerged around 1960s and lasted roughly two decades, refers to an active period shaped around the intellectual development of women who have access to universities, their criticism of the changing socio-political systems and demands for gender equality and anti- discrimination as well as their insistence on solidarity among women. Despite the fact that the center of second wave feminism is often placed in the West, the issues addressed within the movement gradually spread all over the world, Turkey is no exception in this regard. This thesis examines how women of Turkey in 1970s engaged in various issues discussed by their sisters in the other countries ranging from domestic violence to marital rape, reproductive rights to official legal inequalities by focusing on Kadınların Sesi (Women's Voice) newspaper, published by the İlerici Kadınlar Derneği (the Progressive Women's Association). However, the main purpose of the study is to reveal how these women organized under the rubric of the Progressive Women's Association perceived the international system and how they interpreted what is happening in the world as well as how they positioned themselves within the international system of the period. In this regard, the study consists of the analysis of international news found in the Women's Voice which was published by the Progressive Women's Association from August 1975 to August 1980. During this period, international system was dominated by the Cold War blocks. Hence while analyzing the international news, an attempt is made how the Women's Voice conceived different blocks and represented the lives of women living within these blocks.