Ca'fer es-Sâdık ve ona izafe edilen Yıldızname isimli eser
Ja'far al-Sadiq and the work attributed to him 'Yıldızname'
  1. Tez No: 770056
  2. Yazar: TUĞBA BELGEMEN ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Mezhepleri Tarihi, Ca'fer es-Sâdık, Yıldızname, Cefr, History of Islamic Sects, Ja'fer es-Sadiq, Yıldızname, Cefr
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ca'fer es-Sâdık, iktidar mücadelesi ve siyasi çalkantıların yaşandığı bir dönemin içerisinde, siyasetten uzak kalarak, ilmi faaliyetlere yönelen bir sima olarak karşımıza çıkmaktadır. Cafer-i Sâdık'ın ilme olan bu eğilimi, onu yaşadığı dönemde farklı bir konuma taşımıştır. Bu bağlamda Cafer-i Sâdık'a pek çok görüş ve eser izafe edilmiştir. Eserler arasında konu itibariyle özellikle“cifr”,“tılsım”,“gizli ilimler”,“astroloji”gibi alanları ihtiva eden eserler yoğunluğu oluşturmaktadır. Bunun muhtemel sebebi, Ehl-i Beyt'e isnad edilen gizli ilim söylemidir. Bu eserlerden biri de Yıldızname metinleridir. Bu metinler, genel itibariyle 12 burcu ihtiva etmektedir. Öteden beri insanoğlu gayba hâkim olma arzusu içerisinde olmuştur. Gelecekte meydana gelecek olayları bilme arzusu aslında insanoğlunun kendini güvence altına almasının bir izdüşümü olarak karşımıza çıkmaktadır. En eski örneklerinin Mezopotamya medeniyetlerinde görüldüğü bu gelenek, her toplumda kendine yer bulmayı başarmıştır. Ca'fer es-Sâdık'ın“Yıldızname”metinleri ile ilişkisini ise“Cefr”ilmi bağlamında değerlendirmek doğru olacaktır. Hayatını, ilmi kişiliğini, kendisine isnad edilen eserlerini, yaşadığı dönem bağlamında incelemeye çalıştığımız Ca'fer es-Sâdık ve yine ona izafe edilen“Yıldızname”isimli metinler, bu çalışmanın konusu olmuştur.
Özet (Çeviri)
In a period of power struggle and political turmoil, Ja'fer es-Sadiq appears as a figure who stays away from politics and turns to scientific activities. This tendency of Ja'fer es-Sadiq towards science moved him to a different position during his lifetime. In this context, many views and works have been attributed to Ja'fer es-Sadiq. Among the works, there is a density of works that include areas such as“cifr”,“talisman”,“secret sciences”,“astrology”in terms of subject. The probable reason for this is the secret science discourse attributed to the Ahl al-Bayt. One of these works is Yıldızname texts. These texts generally contain 12 zodiac signs. Human beings have always wanted to dominate the unseen. The desire to know the events that will occur in the future is actually a projection of the human being's self-assurance. This tradition, the oldest examples of which are seen in Mesopotamian civilizations, has managed to find a place for itself in every society. It would be correct to evaluate the relationship of Ja'fer es-Sadiq with the“Yıldızname”texts in the context of the science of“Cefr”. Ja'fer es-Sadiq, whose life, scientific personality, works attributed to him, we tried to analyze in the context of the period in which he lived, and the texts named“Yıldızname”, which is also attributed to him, have been the subject of this study.