Viyana Satım Antlaşması (CISG) uyarınca satıcının üçüncü kişilerin hak ve taleplerinden ari mal teslim borcu
The seller's obligation to deliver goods which are free from any right or claim of a third party according to The Vienna Sales Convention (CISG)
  1. Tez No: 770250
  2. Yazar: İLHAN GÜLEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: CISG, Satıcının Zapttan Sorumluluğu, Satıcının Üçüncü Kişilerin Hak ve Taleplerinden Ari Mal Teslim Borcu, CISG
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 415
Özet
Satıcı ile alıcı arasında gerçekleşen satım sözleşmesi, alıcının ödeyeceği para (semen) karşılığında satıcıdan mülkiyetini iktisap edeceği bir eşya almasını düzenler. Bu sözleşme tipinde alıcının başlıca düşüncesi, bedelini ödeyip teslim aldığı malın mülkiyetine sorunsuz şekilde kavuşmak ve üçüncü bir kişinin müdahalesi olmaksızın malda istediği gibi tasarrufta bulunmaktır. Ancak satıcının tasarruf yetkisindeki bir eksiklik buna engel olur. Eşya üzerinde üçüncü bir kişiye ait hakların varlığı, alıcının tasarruf yetkisini kısıtlar. Satıcının tasarruf yetkisindeki bir eksiklik nedeniyle üçüncü kişilerin maldaki hak ve talepleri alıcının satım sözleşmesinden beklentisini ve malın sahibi olduğuna dair güvenini zedeler. Zapt, üçüncü kişiler tarafından, sözleşmenin kurulması sırasında mevcut olan üstün bir hakka dayalı olarak, alıcının sözleşmeye konu mal üzerindeki tasarruf yetkisini kısıtlayacak şekilde hak iddia edilmesidir. Bu durumda satıcının zapttan doğan sorumluluğu gerçekleşir. Viyana Satım Antlaşması'nın 41 ilâ 43. maddelerinde satıcının üçüncü kişilerin hak ve taleplerinden arî mal teslim borcu düzenlenmiştir. Zapt, Antlaşma bakımından bu borcun ve dolayısıyla sözleşmenin ihlaline yol açmaktadır. Antlaşmada bu maddelerin bulunduğu bölümün başlığı: Malların Sözleşmeye Uygunluğu ve Üçüncü Kişilerin Hak veya Talepleridir. Viyana Satım Antlaşması'nın 41. maddesi, satıcının üçüncü kişilerin her türlü hak ve taleplerinden arî mal teslim etme yükümlülüğünü düzenlerken, 42. maddesi sözleşmenin kurulması sırasında satıcının bildiği veya bilmemesinin mümkün olmadığı üçüncü kişilere ait sınaî veya diğer fikrî haklardan arî mal teslimi borcunu hükme bağlamaktadır. Konunun daha önce Literatürde monografik olarak ele alınmaması nedeniyle, satıcının üçüncü kişilerin hak ve taleplerinden ari mal teslim etme borcu detaylı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The contract of sale between the seller and the buyer regulates that the buyer receives a good from the seller in exchange for the price to be paid. In this type of contract, the main idea of the buyer is to obtain the ownership of the good that he/she has paid for and delivered without any problems and to dispose of the good as he wishes without the intervention of a third person. However, a deficiency in the seller's power of disposal prevents this. The existence of a third party's rights on the good restricts the buyer's power of disposition. The rights and claims of third parties in the goods due to a deficiency in the seller's power of disposition damage the buyer's expectation from the sales contract and his confidence that he is the owner of the goods. The seizure is a authority to restrict the power of saving on something claim by a third party based on a superior right on the good. In this case, the seller is liable. The seller's obligation to deliver goods free from any rights and claims of third parties is regulated in Articles 41 to 43 of the Vienna Sale Convention. The title of the section where those articles are found is: Conformity of The Goods and Third Party Claims. The seller's liability to deliver goods which are free from any rights or claims of third parties is regulated in Article 41 of The Convention. And the liability of the seller to deliver goods which are free from any right or claim of a third party based on industrial property or other intellectual property right, of which at the time of the conclusion of the contract the seller knew or could not have been unaware is regulated in Article 42. Since the issue has not been dealt with monographically in the literature before, the seller's obligation to deliver goods free from any rights and claims of third parties and to deliver them to the buyer will be examined in detail.