Emīn Mehmed Yenişehirli Dīvānı [İnceleme-metin]
Emīn Mehmed Yenişehirli Dīvānı [Review-text]
  1. Tez No: 770487
  2. Yazar: RABİA DERİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMRAN AY SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Emîn Mehmed Yenişehirli, Divan, Türk Dili ve Edebiyatı, Emîn Mehmed Yenişehirli, Divan, Turkish Literature
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, 18.yüzyılda yaşamış ilmi ve şairliğiyle yer edinmiş olan Mehmed Emîn Bey'in Divan'ı ele alınmıştır. Çalışmanın temel gayesi, Emin Mehmed Yenişehirli'nin hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve divanın çeviriyazıya aktarımıyla müstakil bir eser ortaya koyarak şairi şiir dünyasına tanıtmaktır. Çalışma üç temel bölümden müteşekkildir. İlk olarak 18. asrın siyasi ve edebi dokusundan bahsedilerek çalışmaya girizgah yapılmıştır. Birinci bölümde Divan'ın müellifi Emîn Bey'in hayatı ve edebî kişiliğine değinilmiştir. İkinci bölümünde ise Divan'ın bilinen nüshaları olan İstanbul Üniversitesi TY31 ve Süleymaniye Kütüphanesi Esad Efendi 2593 nüshalarının tavsifi yapılmıştır. Sırasıyla divanın şekil özellikleri, tertip şekli, nazım şekilleri ve türleri, kullanılan vezinler, kafiye ve redif unsurları, dil ve üslup özellikleri, kullanılan edebi sanatlar, muhteva özellikleri, tarihi ve efsanevi şahıslar, Divan'da geçen yer adları başlıklar halinde incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise metin kurulurken takip edilen yöntem ifade edildikten sonra çeviriyazıya aktarılmış karşılaştırılmalı metin verilmiştir. Son olarak nüshalar tıpkı basım halinde verilerek çalışma nihayetlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Divan of Mehmed Emin Bey, who lived in the 18th century and was made with its science and scale, is discussed. We gave Emin Mehmed Yenişehirli's life, literary education and products. The study consists of three basic spaces. Firstly, an introduction was made by mentioning that the 18th century was political and scientific. The life and literary works of Emin Bey, the elf of the first space Divan, are mentioned. In the second part, Istanbul University TY31 and Suleymaniye Library Esad Efendi 2593 copies, which are the“copies”of the Divan, are described respectively, historical and commercial companies companies, advertisements in the Divan are in the form of basis. The third removal is the text, while the text transferred to the transcript associated with the approach with the method taken is given. Finally, the copies are made available for printing.