Ekspresyonizm sanat kuramı bağlamında sarı rengin ele alınması veVan Gogh 'Ayçiçekleri' eser çözümlemesi
Handling the color yellow in the context of expressionist art theory and analysis of Van Gogh 'Sunflowers'
- Tez No: 770506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: psikoloji, Sanat, Renk, Ruh Hali, Gösterge, Göstergebilim, psychology, Art, Color, Mood, Sign, Semiology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnsanoğlu yaradılışından bu yana iletişim için pek çok araçlar kullanmıştır. Eski çağlara ait bilinen mağara resimleri, bu iletişim araçları arasında resimlerin varlığını ispatlar niteliktedir. Mağara resimleri ile başlayan serüven insanlığın gelişimi ve kendini gerçekleştirmesiyle şekillenmiş ve bu günün sanatına dönüşmüştür. İnsan davranışları ve zihinsel süreçlerin anlamlandırılıp açıklanmasını temel alan psikoloji bilimi, pek çok milletin sanat eserlerini inceleyerek, toplumların sosyolojik gelişimini, zeka yapılarını ve etnolojik yönlerini ortaya koymuştur. Renk ve çizgiler duyguları betimler. Resimsel çalışmalarda kullanılan renkler ve tonlamalar kişinin içinde bulunduğu ruh halini yansıtırken, bilimsel araştırmalar göstermiştir ki maruz kalınan renklerinde ruh hali üzerinde etkisi mevcuttur. Sarı rengi çalışmalarında sıklıkla gördüğümüz sanatçı Van Gogh'un“Ayçiçekleri”çalışmalarının göstergebilim açısından incelenmesi, renklerin ruh halimizi nasıl etkilediği veya ruh halimizden kaynaklı renklere olan eğilimlerimizi farkındalık açısından önem arz etmektedir. Van Gogh“Ayçiçekleri”çalışmalarında kullandığı renk ve formlar ile sanatını kullanarak, kendi duygu halini izleyiciye etkili bir şekilde aktarmayı hedeflemiştir. A.J. Greimas'ın göstergebilimsel çözümleme yöntemi kullanılarak çalışmalardaki anlam ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Göstergebilim anlam çözümleme yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mankind has used many tools for communication since its creation. Cave paintings known from ancient times prove the existence of paintings among these communication tools. The adventure, which started with cave paintings, was shaped by the development and self-realization of humanity and turned into today's art. The science of psychology, which is based on the interpretation and explanation of human behaviors and mental processes, has revealed the sociological development, intelligence structures and ethnological aspects of societies by examining the works of art of many nations. Color and lines describe emotions. While the colors and tones used in pictorial studies reflect the mood of the person, scientific research has shown that the colors that are exposed have an effect on mood. Examining the“Sunflowers”works of artist Van Gogh, whose yellow color we often see in his works, from the point of view of semiotics, is important in terms of awareness of how colors affect our mood or our tendencies towards colors stemming from our mood. Van Gogh aimed to effectively convey his emotional state to the audience by using the colors and forms he used in his“Sunflowers”works and his art. A.J. By using Greimas' semiotic analysis method, the meaning in the studies was tried to be revealed. Semiotic meaning analysis method was used.