Kumar oynayan bireylerde kumar eğiliminin üstbiliş ve duygu düzenlemegüçlüğü arasındaki ilişkinin incelenmesi
Exploring the relationship between gambling tendency, metacognition anddifficulty in emotion regulation in gamblers
  1. Tez No: 771219
  2. Yazar: LEYLA KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: KKTC, Kumar Oynama Bozukluğu, Kazanca Yakın Kayıp, Üstbiliş, Duygu Düzenleme Güçlüğü, TRNC, Gambling Disorder, The Near Miss, Metacognition, Difficulties in Emotional Regulation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı üstbiliş ve duygu düzenlemede yaşanan güçlüklerin kumar eğilimini ve kumar oynama bozukluğunu ne ölçüde yordadığını belirlemektir. Çalışmanın örneklemini, seçkisiz olmayan amaca dönük örnekleme yöntemiyle seçilmiş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (Lefkoşa-Girne) yaşayan, 18-55 yaş aralığındaki 130 katılımcı oluşturmaktadır (12 kadın, 118 erkek). Araştırmada kullanılan veriler; araştırmacının hazırladığı Sosyo-Demografik Bilgi Formu, South Oaks Kumar Tarama Testi (SOKTT), Kazanca Yakın Kayı Ölçeği (KYKÖ), Üstbiliş30 Ölçeği (ÜBÖ-30) ve Duygu Düzenleme Güçlüğü (DDGÖ) kullanılmıştır. Çalışmada katılımcıların %33 ünde kumar oynama problemi olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra ÜBÖ-30 ölçeğinde yer alan bilişsel güven alt boyutunun kumar şiddetini anlamlı ve negatif yönde yordadığı, DDGÖ ölçeğinde yer alan stratejiler ve kabul etmeme alt boyutunun ise kumar şiddetini anlamlı ve pozitif yönde yordadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların DDGÖ genelinden aldıkları puanların ise Kumar eğilimini anlamlı ve pozitif yönde yordadığı tespit edilmiştir. Kumar oynama bozukluğunu önleme ve tedavi programlarında üstbiliş ve duygu düzenlemede yaşanan güçlüklerin bir risk faktörü olduğu göz önünde bulundurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed with the aim to explore the extent to which difficulties in metacognition and emotion regulation affect gambling tendency and gambling disorder. Non-random purposeful sampling methodology was used to test the individuals living in TRNC (Nicosia-Kyrenia). There were 130 participants in total (12 Women – 118 Men) and the age range was 18 – 55 years. The data's that were used in this study are as follows: Socio-Demographic Information Form prepared by the researcher, the South Oaks Gambling Screen- (SOGS), the Near Miss Scale (NMS), the Metacognitions Questionnaire (MCQ-30) and Difficulties in Emotional Regulation (DERS). Regarding to the results, it was determined that 33% of the participants had a gambling problem. In addition to these, cognitive confidence subdimension in the MCQ-30 scale was found to affect the severity of gambling significantly and negatively and strategies and the sub-dimension of rejection in the DERS scale were found to have a significant and positive effect on the severity of gambling. The tendency of gambling was significantly and positively associated with the total scores of the participants DERS. It is highly recommended to consider that the difficulties in metacognition and emotion regulation are a risk factor in gambling disorder prevention and treatment programs.