Uluslararası kuruluşları sürdürülebilir kalkınma politikaları: OECD örneği
Sustainable development policies of international organizations: The example of OECD
  1. Tez No: 771979
  2. Yazar: AYŞE ERİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sustainable Development, Environment, Sanitation, Society, İnternational Organizations, OECD
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Sürdürülebilir kalkınma süreci, yoksulluğu ortadan kaldıran büyüme yapısının sosyal ve çevresel iyileştirmelerle uyumlaştırmasını gerektirmektedir. Toplumun, ekonominin değişim ve dönüşümünde birbiri ile ilgili pek çok faktör etkili olmaktadır. Uluslararası sistem değişim ve dönüşüm geçirmektedir. Bu değişim ve dönüşümüm önemli bir parçası olan uluslararası kuruluşlar sürdürülebilir kalkınmanın önemine değinmektedir. Uluslararası kuruluşlar, toplumların refah düzeyini artırmak, çevrenin korunması ve sosyal yapının iyileştirilmesi için çeşitli politikalar üretirler. Uluslararası kuruluşlar, ekonomik, teknik, politik ve kültürel işlevlere sahip, bir yapıdadır. Söz konusu işbirliği aktörlerinden biri olan OECD, geniş bir veri ağına sahip olmanın avantajını kullanarak, yaptığı çalışmalarla günümüzde büyük önem taşıyan sürdürülebilir kalkınma konusuna önemli katkılar sağlamaktadır. Sürdürülebilir kalkınma, bugünün ihtiyaçlarını kaşılarken gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için insan ile doğa arasında denge oluşturması olarak tanımlanmaktadır. İnsan ile doğa arasında dengenin sağlanabilmesi için uluslararası kuruluşların sürdürülebilir kalkınma konusunda küresel çapta politikalar üretmesi gerekmektedir. Çevresel ve ekonomik unsurları birleştiren sürdürülebilir kalkınma kapsamında uluslararası kuruluşların geliştirdiği politikalara değinilecektir. Bu çerçevede OECD'nin sürdürülebilir kalkınma politikalarının analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Anahtar Kelimler: Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre, Toplum, Uluslararası Kuruluşlar, OECD.
Özet (Çeviri)
Sustainable development process requires harmonizing the growth structure that eliminates poverty with social and environmental improvements. Many factors related to each other are effective in the change and transformation of society and economy. The international system is undergoing change and transformation. International organizations, which are an important part of this change and transformations, refer to the importance of sustainable development. International organizations produce various policies to increase the welfare level of societies, to protect the environment and to imporove the social structure. International organizations have a structure that has economic, technical, political and cultural functions. OECD, one of the said cooperation actors, makes significant contributions to sustainability, which is of great importance today, by using the advantage of having a wide data network. Sustainable development is defined as creating a balance between human and nature in order to meet today's needs. In order to achieve a balance between human and nature, international organizations need to produce policies on sustainable developent on global scale. The policies developed by international organizations within the scope of sustainable development that combines environmental and econamic elements will be mentioned. In this framework, it is aimed to analyze the sustainable development policies of the OECD.