'Musiki Mecmuası 1-94 (1948-1955)' çözümlemeli bibliyografyası ve bibliyometrik analiz
Analytical bibliography and bibliometric analysis of 'Musiki Mecmuasi 1-94 (1948-1955)'
- Tez No: 772907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGEN KÜÇÜKGÖKÇE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bibliyografya, Müzik, Bibliography, Music
- Anahtar Kelimeler: Bibliyografya, Bibliyometrik Analiz, Musiki Mecmuası, Türk Musikisi, Tarihsel Müzikoloji, Bibliography, Bibliometric Analysis, Musiki Mecmuası, Turkish Music, Historical Musicology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 652
Özet
'“Musiki Mecmuası 1-94 (1948-1955)”Çözümlemeli Bibliyografyası ve Bibliyometrik Analizi' başlıklı tez çalışması çözümlemeli bibliyografya ve bibliyometrik analiz olarak çerçevelenmiştir. Tarihsel müzikoloji alanında yapılacak tez çalışmasında zaman aralığı, H. Sadettin Arel'in ölümü ardından yayının isminin 'Yeni Musiki Mecmuası' olarak değiştirilmesi durumu dolayısı ile belirlenmiştir. Tezde, 'Bibliyografya nedir, ne için kullanılır? Bibliyometri nedir, hangi alanlarda kullanılır, amacı ve bibliyometri alanında çalışanlar ve kuramlar nelerdir?' başlıklarında bilgiler verilmiştir. Bibliyografya tür ve kavramları üzerinden 'tamamlanmış, milli, kronolojik ve çözümlemeli bibliyografya' çerçevesinde yazılmıştır. Çözümlemeli bibliyografya türü ile araştırmacılara kaynaklara kolay ulaşım sağlanmak öngörülmüştür. Bibliyometrik analiz yapılırken, Zipf Yasası formülüne göre analiz yapılmıştır. Bibliyometrik analiz sonuçları ile dergi yayını içindeki Türk musikisi hakkında yayınlanmış yazıların sıklık oranları hesaplanmıştır. Veri tabanı oluştururken“yıl, ay, gün, sayı, sayfa, sahibi, yazı işleri müdürü, dizildiği yer, basım yeri, fiyatı, idarehanesi, başlık, biçim, içerik, fotoğraf alt yazısı, makale yazarı adı, makale yazarı soyadı, makale yazarı mahlası, bestecisi, söz yazarı, makam, usul, tür, anahtar kelimeler, reklamlar, kapak resmi”bilgi girişi başlıkları kullanılmıştır. Veri tabanı içinde çalışılırken her mecmua içeriği ayrı ayrı tasnif edilmektedir. Sonuç bölümünde, Musiki Mecmuası'nın Türk musikisi alanına kazandırdığı veriler ortaya çıkmıştır. Toplamda 1621 veri girişi yapılarak, değerlendirmeler çıkarılan veriler bağlamında yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis titled Analytical Bibliography and Bibliometric Analysis of“Musiki Mecmuası (1948-1955)”is framed as analytical bibliography and bibliometric analysis. In the thesis study to be conducted in the field of historical musicology, the time interval was determined due to the fact that the name of the publication was changed to“Yeni Musiki Mecmuası”after the death of H. Sadettin Arel. In the thesis, 'What is a bibliography, what is it used for? What is bibliometrics, in which areas it is used, its purpose and what are the theories and studies in the field of bibliometrics? The bibliography is written in the framework of“complete, national, chronological and analytical bibliography”over its genres and concepts. It is envisaged to provide researchers with easy access to sources with the analytic bibliography type. While performing the bibliometric analysis, the analysis was made according to the Zipf Law formula. With the results of bibliometric analysis, the frequency rates of the articles published about Turkish music in the journal publication were calculated. While creating the database,“year, month, day, number, page, owner, editor, place of publication, lined up place,price, administration, title, format, content, photograph subtitle, article author name, article author surname, nickname,composer, lyricist, maqam, procedure, genre, keywords, advertisements, cover image”information entry titles were used. While working in the database, the content of each journal is classified separately. In the conclusion part, the data that Musiki Mecmuası has brought to the field of Turkish Music has emerged. A total of 1621 data entries were made, and the evaluations were made in the context of the extracted data.