Toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden üretimi: Diyarbakır mezar taşları
Reproduction of gender roles: Diyarbakir tombstones
- Tez No: 772942
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ GÖNGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Gender, Tombstones, Diyarbakir, Critical rhetoric analysis, Ideology, Identity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma, Diyarbakır'daki mezar taşlarını toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden üretimi bağlamında ele almaktadır. Ataerkil ideolojiye içkin hiyerarşilerin mezar taşlarındaki temsilini sorunsallaştıran bu tez, toplumsal cinsiyet rollerinin bu temsiller üzerinden nasıl yeniden üretildiğini söylem analizi yöntemiyle incelemektedir. Mezar taşlarındaki toplumsal cinsiyet temsillerinin analizi, sosyo-kültürel statü ve sınıfsal konum gibi ayrımları göz önünde bulunduran bir kavram seti çerçevesinde gerçekleşmektedir. Örneklem analizinde, ataerkil ideolojinin mezar taşlarındaki temsiller aracılığıyla, kadın kimliğinin sosyal, sınıfsal ve kültürel sınırlarını belirlediği tespit edilmektedir. Mezar taşlarındaki temsillerde erkek ile bağı üzerinden tanımlanan kadınlar, çoğunlukla“çaresiz”,“zayıf”,“güçsüz”gibi ifadelerle anılmakta ve böylece geleneksel toplumsal cinsiyet rolleri teyit edilmektedir. Anahtar Kelimler: Toplumsal cinsiyet, Mezar taşları, Diyarbakır, Eleştirel söylem analizi, İdeoloji, Kimlik.
Özet (Çeviri)
This work, deals with the tombstones in Diyarbakir in the context of the reproduction of gender roles. This thesis, which problematizes the representation of hierarchies of patriarchal ideology on tombstones, examines how gender roles are reproduced througy these representations with the method of discourse analysis. The analysis of gender representations on tombstones takes place within the framework of a set of concepts that take in to account distinctions such as socio-cultural status and class positon. İn the sample analysis, it is determined that patriarchal ideology determines the social, class and cultural boundaries of female identity through representations on the headstones. İn the representations of tombstones, women identified by their ties with men are often referred to as“helpless”,“weak”,“powerless”and thus confirmed traditional gender roles.