Türk siyasi hayatında Her Gün Gazetesi 1947-1980
Her Gün Newspaper in Turkish political life 1947-1980
- Tez No: 776583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ERHAN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Her Gün, Milliyetçilik, Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Alparslan Türkeş, Her Gün Newspaper, Nationalism, Democratic Party (DP), Nationalist Movement Party (MHP), Alparslan Türkeş
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
12 Kasım 1947'de yayın hayatına başlayan Her Gün Gazetesi, aynı zamanda gazetenin başyazarı olan Mehmet Faruk Gürtunca tarafından kurulmuştur. Gazete, kurulduğunda resmi olarak bir grubun sözcüsü konumunda olmasa da her daim milliyetçi söylemlerde bulunmuştur. Bu açıdan kuruluşundan itibaren milliyetçi bir gazete olarak değerlendirilmekle birlikte 1976 yılında el değiştirmesi ile resmî olarak da milliyetçi bir grubun sözcüsü haline gelmiştir. Bu durum 12 Eylül 1980 askeri darbesine kadar devam etmiştir. Darbeyle birlikte gazetenin yayın hayatı da sonlanmıştır. Ayrıca, yayınlanmaya başlamasından itibaren demokrasinin halk tarafından sürdürülmesi taraftarı olan Her Gün, 1950 seçimi sonuçlarını coşku ile karşılamış ve yayınlarına bunu yansıtmıştır. Dolayısıyla kuruluşundan itibaren Demokrat Parti yanlısı bir çizgi takip eden gazete, resmî sözcüsü olmasa da Demokrat Parti yanlısı bir yayın organı olarak da kabul edilebilir. 1960 yılında gerçekleşen darbeyle Demokrat Parti hükümetinin yıkılması ve Milli Birlik Komitesi'nin yönetimi devralmasıyla birlikte gazete sessiz kalmayı tercih etmiştir. Ancak yönetimin sivillere geçme sürecini desteklemiştir. Bu çalışmada, bahsedilen süreçteki siyasi gelişmelerle birlikte dış politika ve azınlık konularına da değinilmiş olup gazetenin bu konulardaki tutumuna yer verilmiştir. Çalışmamız 1947'den itibaren 1980 askeri müdahalesine kadar olan süreçteki gelişmeler karşısında gazetenin tutumu ve fikrî yapısını incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle 1976 yılından sonra resmî olarak milliyetçi bir grubun yayın organı haline gelen gazetenin olaylar karşısındaki siyasi tutumu temel inceleme konusu olacaktır.
Özet (Çeviri)
Her Gün Newspaper, which started its publication life on November 12, 1947, was founded by Mehmet Faruk Gürtunca, who was also the editorial writer of the newspaper. Although the newspaper was not officially a spokesperson for a group when it was founded, it has always made nationalist discourses. In this respect, it has been regarded as a nationalist newspaper since its establishment, but after it changed hand in 1976, it offially became the spokesperson of a natioanlist group. This situation continued until the military coup of September 12, 1980. The publication of the newspaper ended with the coup. In addition, Her Gün, which has been in favor of the continuation of democracy by the people since its publication, welcomed the results of the 1950 elections with enthusiasm and reflected this in its publications. Therefore the newspaper, which has followed a Demokrat Party line since its establishment, can be accepted as a Demokrat Party publication even though it is not its official spokesperson. With the collapse of the Demokrat Party government in the coup in 1960 and the National Unity Committee taking over the administration, the newspaper preffered to remain silent. However, he supperted the transition of the administration to civilians. In this study, together with the political developments in the mentioned process, foreing policy and minority issues are also mentioned and the attitude of the newspaper on these issues is given. Our study aims to examine the intellectual structure of the newspaper in the developments from 1947 to the 1980 military intervention. Especially after 1976, the political attitude of the newspaper, which became the officail organ of a nationalist group, will be the main subject of analysis.