Türkiye'de siyasal reklamcılık uygulamaları: 31 Mart 2019 yerel seçimleri örneği
Political advertising applications in Turkey: the example of 31 March 2019 local elections
- Tez No: 777043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Advertising, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Siyasal Reklam, Siyasal İletişim, Yerel Seçimler, Youtube, Advertising, Political Advertising, Political Communication, Local Elections, Youtube
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
İletişim teknolojilerinde meydana gelen her yeni gelişim bir şekliyle toplumu ve onunla ilişkili olan bütün kurumları etkilemiştir. Siyaset, iletişim teknolojileri alanında yaşanan gelişmelerden en fazla etkilenen alanlardan birisi olmuştur. Özellikle geniş halk kitlelerinin oy kullanma hakkını elde etmesinden sonra iktidara talip olanlar daha fazla seçmeni etkilemek ve oylarını alabilmek adına iletişim araçlarından çeşitli şekilde faydalanmanın yollarını aramışlardır. Bu noktada ortaya çıkan siyasal reklamlar işlevsel bir rol üstlenmektedir. Tarihsel süreç içerisinde gazete, radyo ve televizyon, siyasal reklamların yayınlanmasında önemli kitle iletişim araçları olarak kullanılmışlardır. Günümüzde internet ve ona bağlı olarak gelişen dijital platformlar siyasi aktörler ile seçmeni buluşturan önemli araçlar olarak değerlendirilmektedir. 31 Mart 2019 yerel seçimleri örneğinde siyasi partilerin resmi Youtube kanallarında yayınladıkları ve arşivlerinde bulunan siyasal reklamları biçim ve içerik yönünden incelemek üzere hazırlanan bu çalışma ikisi teorik birisi uygulama olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Teorik bölümlerde reklam ve siyasal reklama dair literatür geniş bir çerçevede ele alınmıştır. Üçüncü bölüm ise 31 Mart 2019 yerel seçimleri döneminde AK Parti ve CHP'nin resmi Youtube kanallarından yayınladıkları ve arşivlerinde bulunan siyasal reklamlara yönelik içerik analizi yöntemi kullanılarak tasarlanan araştırmadan oluşmaktadır. Araştırma dahilinde incelenen siyasal reklamların türlerine, sürelerine, yayınlandıkları dönemlere, kullanılan çekicilik unsurlarına, ele alınan konunun özelliğine, görüntü türlerine, izlenme oranlarına vb. birçok değişkene ilişkin karşılaştırmalı analizleri yapılmıştır. Yapılan bu analizler sonunda her iki siyasi partinin de ilgili seçim dönemine ilişkin resmi Youtube kanalı arşivlerinde bulunan siyasal reklamlarının büyük çoğunluğunun pozitif türde reklamlardan oluştuğu görülmektedir. Yine her iki siyasi parti de siyasal reklamlarında görüntü türü olarak en fazla animasyon kullanmayı tercih ederken, tüm reklam filmlerinde slogan ve logo kullanıldığı da tespit edilmiştir. Öte yandan yayınlanan reklam filmlerinde AK Parti'nin ulusal meseleler üzerine yoğunlaşırken CHP'nin yerel meselelere odaklandığı ve AK Parti'nin reklam filmlerinin CHP'ye kıyasla daha fazla izleyici sayısına ulaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Every new development in communication technologies has affected the society and all institutions related to it in some way. Politics has been one of the areas most affected by the developments in the field of communication technologies. Especially after large masses of people gained the right to vote, those who aspired to power sought ways to benefit from various means of communication in order to influence more voters and get their votes. At this point, political advertisements that emerge assume a functional role. In the historical process, newspapers, radio and television have been used as important mass media in the publication of political advertisements. Ar the present time, the internet and the digital platforms that develop depending on it are considered as important tools that bring together political actors and voters. In the example of the 31 March 2019 local elections, this study, which was prepared to examine the political advertisements published by political parties on official youtube channels and in their archives, in terms of form and content, consists of three parts, two of which are theoretical and one is practice. In the theoretical sections, the literature on advertising and political advertising is discussed in a wide framework. The third part consists of the research designed by using the content analysis method for the political advertisements published on the official youtube channels of the AK Party and CHP during the 31 March 2019 local elections and in their archives. Political advertisements analyzed within the scope of the research; types, durations, periods of publication, attractiveness elements used, characteristics of the subject discussed, types of images, viewing rates, etc. Comparative analyzes of many variables were made. As a result of these analyzes, it is seen that the majority of the political ads of both political parties in the official youtube channel archives for the relevant election period consist of positive ads. Again, while both political parties preferred to use animation as the image type in their political advertisements, it was also determined that slogans and logos were used in all commercials. On the other hand, it has been noted that while the AK Party focuses on national issues in the commercials, CHP focuses on local issues, and the AK Party's commercials reach a higher number of viewers compared to the CHP.