Siyasal iletişimde müzik kullanımı: Türkiye'de Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin seçim şarkılarının incelenmesi
Music usage in political communication: Review of the election songs of political parties that possess a group at the Parliament in Turkey
  1. Tez No: 777335
  2. Yazar: RUŞEN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET IŞIK, DOÇ. DR. EMİNE ÇAKMAK KILIÇASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Election, Music, Propaganda, Song
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Günümüzde siyasal iletişimin önemli araçlarından biri seçim müzikleridir. Siyasi partiler; ideolojilerini yansıttığı, kitleleri etkilediği, yönlendirdiği, partiye taraftar topladığı propaganda sürecinde müziklerden yoğun bir şekilde yararlanırlar. Bu amaçla siyasi partiler, kitleler üzerinde etkili olabilmek ve ideolojilerini yaymak için her seçim döneminde seçim şarkılarına büyük bir bütçe ayırmaktadırlar. Müzik, insanları dinlendirdiği, hoş vakit geçirdiği, ruhsal anlamda motive ettiği gibi siyasal iletişim alanında bir propaganda aracı olarak da kullanılmaktadır. 2002-2019 yılları arasında Türkiye'de mecliste grubu bulunan siyasi partilerin seçim şarkılarının incelendiği bu çalışmada, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin seçim sürecinde propaganda amaçlı kullandığı şarkıları ele alınmıştır. Bu çalışmada nitel içerik analizi yöntemi kullanılarak, şarkıların insanları hangi unsurlarıyla etkilemeye çalıştıkları incelenmiştir. Çalışmanın sonunda müziğin, insanların kanaatleri üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Müzik, geniş kesimlere daha hızlı ve az bir maliyetle ulaşılan bir araçtır. Seçim şarkılarında hem parti ideolojisini yansıtan temaların hem de güncel konuların işlendiği görülmüştür. Bunun yanı sıra belli şarkıların liderin karakteriyle özdeşleşerek, halk üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Seçinlerin propaganda sürecinde bazı siyasi partilerin yöresel dilleri ve ezgileri kullandığ tespit edilmiştir. Seçim şarkılarının içeriğinin dönemsel olarak birbirinden farklılık gösterdiği 2015'ten sonra lidere dönük vurguların ön plana çıktığı görülmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde retorik, propaganda, siyasal iletişim, göstergebilim, müziğinin metalaşması ve kamuoyu kavramları açıklanmaya çalışılarak; çalışmanın kuramsal alt yapısı oluşturulmuştur. İkinci bölümde seçim şarkılarının nitel içerik analizi yapılarak, müziğin propaganda sürecinde nasıl kullanıldığı açıklanmıştır. Elde edilen bulgularla birlikte, sonuç ve önerilere yer verilmiştir. Anaktar Kelimeler: Müzik, Propaganda, Seçim, Şarkı
Özet (Çeviri)
Nowadays, one of the important tools of political communication is election music. Political parties make the most of music in the propaganda process, in which it reflects their ideologies, influences the masses, directs them, gathers supporters for the party. For this purpose, political parties allocate a big budget for election songs during each election period in order to have an impact on the masses and spread their ideology. Music is also used as a propaganda tool in the sphere of political communication as well as resting people, having a good time and motivating them spiritually. In this study that being analysed the election songs of political parties having a group in the parliament in Turkey between 2002 and 2019; the songs used by the Justice and Development Party, the Republican People's Party, the Peoples' Democratic Party and the Nationalist Movement Party for propaganda purposes during the election process were discussed.In this study, using the qualitative content analysis method, it was examined with which elements the songs tried to influence people. In this study, using the qualitative content analysis method, it was examined with which elements the songs work on people. At the end of the study, it was seen that music has an effect on people's opinions. Music is a tool that reaches large mass faster and at a lower cost. It has been seen that both the themes reflecting the party ideology and the current issues were handled in the election songs. In addition, it is seen that certain songs are identified with the character of the leader and have an impact on the public. In the propaganda process of the elections, it has been determined that some political parties used local languages and melodies. It is seen that the content of the election songs differ from each other periodically and the emphasis on the leader has come to the fore after 2015. In the first part of the study, the theoretical background of the study was created by trying to explain the concepts of rhetoric, propaganda, political communication, semiotics, the commodification of music and public opinion. In the second part, qualitative content analysis of the election songs was made and how the music was used in the propaganda process was explained. Along with the findings obtained, conclusion and offers are included in.