Ratlarda deneysel olarak oluşturulan asidik korneal yanıklarda ozon (O3) tedavisinin erken dönem etkilerinin araştırılması
Investigation of the early effects of ozone (O3) therapy in experimental acidic corneal burns in rats
- Tez No: 778495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Göz, Rat, Ozon, Yanık
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Sunulan çalışmada ratlarda kimyasal yöntemlere oluşturulan korneal yanıkların tedavisinde lokal olarak uygulanan ozonun etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada hayvan materyali olarak 20 adet sağlıklı erkek rat kullanıldı. Hayvanlar rastgele seçilerek, iki eşit gruba ayrılarak çalışma ve kontrol grubu oluşturuldu. Tüm gruplarda, hayvanların sağ gözlerinde %2 'lik dilüe hidroflorik asit uygulaması ile deneysel korneal yanık hasarı oluşturuldu. Oluşturulan korneal hasar flourosein boyama yapılarak tespit edildi. Çalışma grubundaki hayvanların sağ gözlerine sekiz saat aralıklarla, yedi gün süreyle ozonlanmış bidistile su uygulandı. Kontrol grubundaki hayvanlara da eş zamanlı olarak sekiz saat aralıklarla, yedi gün süreyle serum fizyolojik uygulandı. Çalışma sonrası tüm ratlar ötenazi edilip, korneal hasar oluşturulan gözleri enokule edildi ve histopatolojik değerlendirmeler için laboratuvara gönderildi. Histopatolojik incelemeler sonunda, ozon uygulaması yapılan deney grubunda, korneal hasar oluşturulan gözlerde meydana gelen iyileşmenin sayısal olarak kontrol grubuna göre daha iyi sonuç verdiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In present study it was aimed to investigate effectiveness of locally applicated ozone for treatment in corneal burns caused by generated chemically in rats. In the study, 20 healthy male rats were used as animal material. Experimental group and control group were generated by choosing animals randomly and dividing animals into two groups equally. In both of the groups, experimental corneal burn damage was generated by 2% diluted hydrofloric acid application on right eyes of animals. The corneal damage generated was detected with flourosein staining. Ozonated bidistilled water was applied on right eyes of animals in experimental group with eight hours intervals for seven days. SF was applied to right eyes of animals in control group with eight hours intervals for seven days. Afterwards the study all of the rats were euthanized, and the right eyes with corneal damage generated were removed and sent to laboratory for histopathological assessment. At the end of the histopathological assessment it was detected that recovery resulted in a much better way on eyes that were generated corneal damage comparing to the control group numerically. Keys: Eye; Rat; Ozone; Burn