Rüzgarın insansız hava aracında batarya tüketimine etkisi
The effect of wind on battery consumption of unmanned aerial vehicle
  1. Tez No: 778564
  2. Yazar: ŞEKİBE KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Unmanned Aerial Vehicle (UAV), Wind Effect, Battery Consumption
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
İnsansız hava araçları (İHA) üzerinde birçok sensöre sahip, radyo frekanslarını kullanılarak uzaktan kontrol edilebilen veya önceden belirlenen rotada otomatik uçuş yapabilen araçlar olarak tanımlanmaktadırlar. İnsansız hava araçlarının dikey iniş kalkış yapabilme özelliğine sahip olan ve aynı zamanda bu çalışmada da kullanılan döner kanatlı hava araçları sivil ve askeri birçok alanda görev yapmaktadırlar. Döner kanatlı hava araçları kanatlara sahip olmadığından itki oluşturabilmek için sahip oldukları motorları kullanırlar ve bu motorlar çok fazla enerji tüketirler. Boyut olarak küçük tasarlandıklarından taşıyabilecekleri batarya boyutları da sınırlıdır. Bu sebeple bataryalarını çok verimli kullanılması gerekmektedir. Batarya tüketimine etki eden harici kuvvetlerin tespiti uçuş güvenliği için çok önemlidir. Bu çalışmada batarya tüketimini arttıran harici kuvvetlerden biri olan rüzgârın batarya tüketimine olan etkileri deneysel olarak incelenmiştir. 4 motorlu bir döner kanatlı hava aracı kullanılarak farklı rüzgâr hızlarında, aynı rota ve uçuş süresinde, aynı yükseltide ve sıcaklıkta otomatik uçuş yapılmış ve bataryadaki değişim miktarları hesaplanmıştır. Anahtar Kelime: İnsansız Hava Aracı (İHA), Rüzgâr Etkisi, Batarya Tüketimi
Özet (Çeviri)
Unmanned aerial vehicles (UAVs) are defined as vehicles that have many sensors on them, can be remotely controlled using radio frequencies or can fly automatically on a predetermined route. Rotary-wing aircraft, which have vertical take-off and landing capability of unmanned aerial vehicles and are also used in this study, serve in many civil and military areas. Since rotary wing aircraft do not have wings, they use their own engines to create thrust and these engines consume a lot of energy. Since they are designed small in size, the battery sizes they can carry are also limited. For this reason, batteries must be used very efficiently. Detection of external forces affecting battery consumption is very important for flight safety. In this study, the effects of wind, which is one of the external forces that increase battery consumption, on battery consumption are experimentally investigated. By using a 4-engine rotary wing aircraft, automatic flight was made at different wind speeds, the same route and flight time, the same altitude and temperature, and the amount of change in the battery was calculated.