Gençlerde internet bağımlılığının depresyon ve umutsuzluk ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of relationship between internet addiction with depression and hopelessness in youth
  1. Tez No: 778724
  2. Yazar: CEM KUKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, Bağımlılık, İnternet Bağımlılığı, Depresyon, Umutsuzluk, Internet, Addiction, Internet Addiction, Depression, Hopelessness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırmada gençlerde internet bağımlılığının depresyon ve umutsuzluk ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırma Rize ilinde yaşayan 18-24 yaş arası 100 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların %57,0'sinin kadın, %43,0'ı erkektir. Araştırmada verileri toplamak için Sosyo demografik Bilgi Formu, İnternet Bağımlılık Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizi Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 24.0 programında analiz edilmiştir. Araştırma hipotezlerinin test edilmesinde nonparametrik testler kullanılmış olup, yapılan karşılaştırmalarda bağımsız değişken 2 kategoriden oluşuyorsa Mann-Whitney U testi, 3 ve daha fazla sayıda kategoriden oluşuyorsa Kruskal-Wallis H testi, gençlerin İnternet Bağımlılık Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeğinden aldıkları puanlar arasındaki korelasyonlar Spearman testiyle incelenmiştir. Gençlerin İnternet Bağımlılık Ölçeği puanlarının Beck Depresyon Ölçeği puanlarını yordama durumunun incelenmesinde çok değişkenli doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre gençlerin cinsiyetine, yaş grubuna, öğrenim durumuna ve kardeş sayısına ve gençlerin ebeveynlerinin, anne eğitim durumuna, baba eğitim durumuna, anne-baba birliktelik durumuna ve ailesinin gelirine göre internet bağımlılık düzeyi, depresyon düzeyi ve umutsuzluk düzeyinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Gençlerin internete eriştikleri yere ve internet kullanım sıklığına göre internet bağımlılık düzeyi, depresyon düzeyi ve umutsuzluk düzeyinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Gençlerin internet bağımlılık düzeyinde yer alan işlevsellikte bozulma alt boyutundan aldıkları puanların artması depresyon düzeyini artırmaktadır. Gençlerin internet bağımlılık düzeyinde yer alan işlevsellikte bozulma ve sosyal izolasyon alt boyutlarından aldıkları puanların artması umutsuzluk düzeyini arttırmaktadır. Gençlerin umutsuzluk düzeyi arttıkça, depresyon düzeyi artmaktadır. Gençlerin internet bağımlılık düzeyinde yer alan sosyal izolasyon alt boyutundan aldıkları puanların artması umutsuzluk düzeyini artırmaktadır. Bu sonuçlara göre, internet bağımlılığını önlemek veya risk faktörlerini en aza indirmek için ailelerin gençlere internetin yararları ve zararları konusunda rehberlik etmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In the study, the relationship between internet addiction and depression and hopelessness in young people has been examined. The study was performed with 100 participants between the ages of 18-24 living in Rize. 57.0% of the participants are female, 43.0% are male. Sociodemographic Information Form, Internet Addiction Scale, Beck Depression Scale and Beck Hopelessness Scale were used to collect data in the study. Data analysis in the study was made in the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 24.0 program. Nonparametric tests were used to test the research hypotheses, correlations were examined with the Spearman test and in the comparisons, the Mann-Whitney U test if the independent variable consists of 2 categories, the Kruskal-Wallis H test if it consists of 3 or more categories, the Internet Addiction Scale, the Beck Depression Scale and the Beck Hopelessness Scale. Multivariate linear regression analysis was used to examine the predictive status of youth's Internet Addiction Scale scores on Beck Depression Scale scores. According to the findings obtained in the study, no significant difference was found in the level of internet addiction level, depression level and hopelessness level according to the gender, age group, educational status and number of siblings of the young people, and the parents of the young people, mother's education level, father's education level, state of being together mother-father and the income of the family income. No significant difference between the internet addiction level, depression level and hopelessness level scores of the youth according to the place they access the internet and the frequency of internet use. The increase in the scores of the youth in the impairment of functionality sub-dimension at the level of internet addiction increases the level of depression. The increase in the scores of the youth in the sub-dimensions of impaired functionality and social isolation in the level of internet addiction increases the level of hopelessness. As the hopelessness level of young people increases, the level of depression increases. The increase in the scores of the youth in the social isolation sub-dimension at the level of internet addiction increases the level of hopelessness. According to these results, it can be recommended that families guide young people about the benefits and harms of the internet in order to prevent internet addiction or to minimize risk factors.