Drought analysis using satellite observations over-Turkiye
Türkiye'nin uydu gözlemleri kullanılarak kuraklık analizi
  1. Tez No: 779378
  2. Yazar: HASHMATULLAH KAIHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuraklık, CBS, Uzaktan Algılama, GRACE, PERSIANN, WORLDCLIM, Drought, Precipitation, Natural hazard, Satellite Data, Remote Sensing, GIS, SPI GRACE, PERSIANN
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Kuraklık, yağışların normal mevsim yağışlarının seviyesine göre uzun dönem boyunca düşmesi sonucu ortaya çıkan doğal bir olaydır. Kuraklık öncelikle çevreyi, ekonomiyi, ekolojiyi, tarımı ve ayrıca halk sağlığını ve refahını etkiler. Bu çalışmanın amacı, piksel tabanlı yağış, sıcaklık ve karasal su içeriği verileriyle Türkiye'nin tüm havzalarında kuraklığın mekansal-zamansal davranışını araştırmaktır. GRACE (Yerçekimi Geri Kazanımı ve İklim Deneyi) uydu verileri, dünyanın uzun zamanda karasal su içeriğini elde etmek ve suyun depolanmasındaki değişiklikleri yüksek doğrulukla izlemek için kullanılır. PERSIANN (Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Uzaktan Algılanan Bilgilerden Yağış Tahmini) uydusu, havza ölçeğinde aylık uzun zamanda yağış değişimlerini ve yeryüzündeki su eksikliğini elde etmek için kullanılmaktadır. Kuraklık tahmininde sıcaklık parametresi WorldClim veri seti aracılığıyla incelenmiştir. Verilerin, havza ölçekli geçici değişkenlerin bölgesel ortalaması, maksimum ve minimum davranışları CBS ortamında hesaplanmıştır. Havza bazında zamansal davranışların analizi için yağış, Karasal Su Deposu (TWS) ve sıcaklık verileri zaman serisi analiziyle analiz edilir. Bu çalışma ile hemen hemen tüm Türkiye havzalarında özellikle 2016'dan sonra kuraklık etkisini göstermektedir. GRACE uydusu kuraklığın zamansal davranışını hidrolojik olarak yüksek değerde gerçekçi görüntülerini sağlarken, PERSIANN'ın yalnızca meteorolojik kuraklık ile temsil edilebilecek aşırı verilere sahip yılları gösterdiği görülmüştür. Ayrıca, PERSIANN, SPI (Standardize Yağış İndeksi) ve Worldclim veri analizinde, verilerin doğası gereği benzer sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
Drought is a natural hazard that occurs when rainfall declines for an extended period of time compared to seasonal normal rainfall. It directly affects human life, environment, economy, ecology and agriculture as well as public health, and prosperity. Therefore, its identification along area and time needs special importance. This study aims to investigate the spatial-temporal behavior of drought in the watersheds of Turkiye, based on pixel-based precipitation, temperature and terrestrial water content data. GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) satellite data is used to obtain the long-term terrestrial water content. PERSIANN (Precipitation Estimation from Remotely Sensed Information using Artificial Neural Networks) satellite data is used to obtain monthly long-term basin-scale precipitation changes. The temperature aspect of drought is investigated by means of WorldClim dataset. Spatial analyses are implemented in GIS environment to find out the regional temporal mean, max, and mins of these variables (i.e. terrestrial water storage, precipitation, and temperature). The temporal behavior of those basin-based variables is analyzed by time series analysis and basins under drought impacts have been determined using t-test. The study has shown that almost all Turkish basins have been suffering from the impact of drought, especially after 2016. It is also concluded that GRACE provides high-value realistic images of the temporal behavior of hydrological drought whereas, PERSIANN show only years with extreme characteristics of meteorological drought. In addition, PERSIANN data and SPI (Standardized Precipitation Index) produced similar results for the identification of basins under drought impact while WORLDCLIM temperature data are not providing a reliable estimation of temporal drought behavior.