Sekizinci sınıf cebir öğrenme alanında çift odaklı öğretim modeliyle uygulanan matematik okuryazarlığı öğretiminin değerlendirilmesi
Evaluation of mathematics literacy teaching implemented with dual-focus teaching model in eighth grade algebra learning area
  1. Tez No: 779886
  2. Yazar: YASEMİN SEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN EZENTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Çift odaklı öğretim, cebir, matematik okuryazarlığı, veli katılımı, Pısa sınavları, Dual focus teaching, algebra, mathematical literacy, parent involvement, Pisa exams
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bilmek sadece tek başına yeterli değildir. Günümüz insanının“çok bilen”olmasından öteye geçemediği bu zaman diliminde bildiklerini uygulayan insanlara ihtiyaç vardır. Bu durum o kadar önemli bir hal almıştır ki artık geleceğe yönelik başarıyı yordamak adına“bilen değil, bildiğinin ne kadarını kullanabilen bir nesil var”ı ölçen uluslarası sınavlar uygulanmaktadır. Bu hal bize gösteriyor ki, okuryazarlık olarak ifade edebileceğimiz; okumanın ve yazmanın ötesinde zihninde taşıdığını hayatına katan, hayatıyla bağlantısını kuran bireylerin yetişmesi büyük önem taşımaktadır. Öte yandan, Türkiye'nin bu aşamada henüz vasat düzeyde olması bu çalışmada uygulanan öğretim metodlarının uygulanmasını ve değerlendirmesini gerekli kılmıştır. Bu çalışmayla yaşanan olumsuzluğun giderilmesi amaçlanmış ve eğitim sistemimizde okuryazarlık kavramının olması gereken yerde olması sağlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma Bursa ili İnegöl ilçesinde bulunan bir köy okulunda 8.sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmayı yürüten araştırmacı aynı zamanda dersin öğretmenidir ve“Çift Odaklı Öğretim Modeli ile Matematik Okuryazarlığı Düzeyinin Arttırılması”projesine katıldıktan sonra uygulamayı gerçekleştirmiştir. Çalışma, 8.sınıfların sınav grubu olması sebebiyle sekiz hafta yürütülmüştür. Kontrol grubu da yine aynı ilçedeki başka bir köy okulundan seçilmiştir. Denklikleri istatistiksel testlerle kontrol edilmiştir. Çalışmada proje ekibi tarafından hazırlanan ders modülleri kullanılmıştır. Ve yine proje ekibi tarafından organize edilmiş, toparlanmış matematik okuryazarlığı sorularıyla desteklenmiştir. Ayrıca proje ekibinin hazırladığı öğrenci günlüğü, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Ek olarak velilerin de çalışmadaki bakış açısını değerlendirebilmek için yine matematik okuryazarlığı soruları kullanılmış ve analiz edilmiştir. Çalışmanın analizinde SPSS paket programı ile başarı düzeyindeki değişim test edilmiştir. Ve çalışma sonunda ön test ve son testler arasındaki başarı düzeyleri arasında anlamlı bir fark saptanmıştır. Bu fark öğretimin lehine gerçekleşmiştir. Ayrıca ön test ve son testlerde yer alan soru çözümleri yeterlikler ve kavramı anlama+kavramı genelleme bakımından nitel olarak tek tek incelenmiştir. Günlükler ve yapılan görüşmeler ise içerik analizi ile tablolaştırılmıştır. Öğrencilerin genelinin son testte yer alan soru çözümlerine göre matematiksel yeterliklerinde iyileşme gösterdikleri görülmüştür. Yine matematiksel kavramlara yönelik gelişimleri ve bu alandaki genellemeleri olumlu değişim göstermiştir. Ayrıca matematiğin içeriğine ve matematiğin değerli oluşuna dair çok güzel geri bildirimler alınmıştır. Son durumda ise velilerin bu aşamada eve gönderilen soruları çözmeleri, yorumlamaları, evde soru çözümlerini aktivite olarak kabul etmiş olamaları da matematik okuryazarlığı çalışmasının ailelerde kabul gördüğünü göstermekte ve veli-öğrenci arasında olumlu paylaşım olması yönünden anlamlı bir sonuç olarak kendini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Knowledge alone is not enough. Today people are needed who can apply what they know, because we live in a world full of knowledge junkies. This situation has become so important that international examinations are conducted to predict the future success of students, to find out those who can apply what they know, because knowledge alone is no longer enough. This situation shows us that what we can call literacy is of great importance when it comes to raising people who can go beyond reading and writing and apply what they have in their heads in their lives. On the other hand, the fact that Turkey is still at a mediocre level at this stage made it necessary to apply and evaluate the teaching methods used in this study. The aim of this study was to eliminate the negativity experienced and to ensure that the concept of literacy in our education system is where it should be. This study was conducted with 8th grade students of a village school in Bursa province, İnegol district. The researcher who conducted the study is also the teacher of the course and realised the application after participating in the project“Increasing the Level of Mathematics Literacy with the Dual-Focus Teaching Model”. The study was conducted over a period of eight weeks as the study group was the 8th grade. The control group was also selected from another village school in the same district. Their equivalence was verified by statistical tests. The course modules prepared by the project team were used for the study. And again by the project team It was supported by organised and collected questions on mathematical literacy. In addition, the student diary and the semi-structured interview sheet prepared by the project team were used. In addition, questions on mathematical literacy were used and analysed to assess the parents' perspective in the study. In the analysis of the study, the change in the level of success was tested using the SPSS package programme. And at the end of the study, a significant difference was found between the levels of success between the pre-test and the post-test. This difference was implemented in favour of teaching. In addition, the solutions to the questions in the pre-tests and post-tests were individually examined qualitatively in terms of competences and understanding of the concept + generalisation of the concept. The diaries and interviews were tabulated using content analysis. It was found that the majority of the students showed an improvement in their mathematical skills based on the solutions to the questions in the post-test. In this area too, there was a positive change in the development of the students' mathematical concepts and generalisations. In addition, there was very good feedback on the content of mathematics and the value of mathematics. In the last case, the fact that parents solved the questions sent home at this stage, interpreted them and accepted solving the questions at home as an activity shows that the mathematical literacy study was accepted by families and proved to be a significant outcome in terms of positive interaction between parents and students.